Inside: Varkens & Voer

Italiaanse hammen nog altijd gewild in Europa

17 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de export van varkensvlees naar Italië slinkt, nemen de Italianen wel weer meer levende varkens af. Duitsland blijft qua volume premium supplier, maar de Spanjaarden winnen duidelijk terrein. Overigens is de vleesconsumptie in Duitsland zorgwekkende cijfers zien, dit blijkt allemaal uit cijfers van AHDB Pork.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal importeerde Italië 722,900 ton varkensvlees, in de periode van januari tot september. Dit is een daling van 5 procent ten opzichte van 2015. De Italiaanse import van levende varkens laat over de eerste drie kwartalen een duidelijke groei zien van in totaal 26 procent tot 1,2 miljoen varkens. Nederland en Denemarken zijn de twee belangrijkste leveranciers, maar de Spaanse uitvoer laat wel een verdubbeling zien ten opzichte van 2015.

Qua uitvoer zijn de Italiaanse volumes aanzienlijk lager dan de importcijfers. Maar de exportcijfers laten wel een duidelijke groei zien met een toename van 43 procent tot 74.600. Vooral Japan is aan de markt in Italië. Desondanks stellen de Italianen qua export in Europa weinig voor, gezien de cijfers die Spanje, Duitland en Nederland bijvoorbeeld kunnen weerleggen. Binnen Europa vinden de Italianen vooral in Spanje, Frankrijk en Duitland bestemming voor de hammen. In totaal steeg de uitvoer van hammen met 18 procent tot 21,100 ton. 

Duitsland
De varkensvleesconsumptie in Duitsland, één van de belangrijkste thuismarkten in Europa, verliest zichtbaar terrein. Duitsland is zowel de grootste producent als verbruiker van varkensvlees in Europa en ook tweede grootste importeur en de grootste exporteur van Europa. Wanneer dergelijke cijfers verschuiven heeft dit veel impact op de varkensmarkt, zo is de gedachte van AMI, het Duitse bureau van agrarische marktinformatie.

Vooral vers varkensvlees, maar ook bewerkte producten staan ter discussie in Duitsland. Cijfers wijzen uit dat de vraag verschuift naar rund- en pluimveevlees. Per saldo is de consumptie sinds 2011 gedaald met 11 procent tot 35,8 kilo per inwoner. Ook de toenemende groei van de Islamitische gemeenschap wordt als een reden aangewezen dat de vraag verschuift. 

Grafiek: Italiaanse importcijfers
Bron: AHDB Pork

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden