Na een prima begin van 2017 kiezen de varkensprijzen in Europa een neerwaartse richting, althans in Duitsland en omliggende landen. Elders in Europa geven de varkensprijzen geen krimp en is de markt veel minder gevoelig voor stemmingmakerij van slachterijen.
Opnieuw zijn het de Duitsers die de varkensmarkt in een neerwaartse richting drukken. Oorzaak hiervan zijn de geslonken slachterijmarges tussen de inkoop- en verkoopprijzen. Kort samengevat: met de huidige inkoopprijzen is het niet interessant om vriesvoorraden op te bouwen en dus wordt er minder geslacht in Duitsland. Overigens is een ‘flexibele bezettingsgraad’ vooral zichtbaar bij Duitse slachterijen, vanwege goedkopere slachtkosten. Bij Nederlandse slachterijen wordt er alleen minder geslacht, wanneer het echt niet anders kan. Medio januari is daar geen sprake van. Aangezien Duitsland een belangrijke afzetmarkt is voor Nederlandse levende varkens zorgt het ook hier voor rode noteringen, terwijl Oostenrijk (-0,05) en België (-0,05) met hetzelfde probleem kampen.
De situatie in Frankrijk (+0,01) geeft in feite weer hoe groot het varkensaanbod in Europa is bij doorsnee slachtplannen. Ondanks een trage vleesmarkt stijgt de Franse varkensprijs in week 3 met 1 cent. De verhoging is ook te danken aan teruglopende slachtgewichten, zo wordt vermeld. De Deense en Spaanse noteringen worden overeind gehouden door de Chinese vraag, omdat deze landen nog altijd flink profiteren van export naar Azië.
Amerika
De Amerikaanse varkensprijzen laten de prijsdip achter zich. Afgelopen oktober stonden de prijzen op de laagste niveaus sinds 8 jaar, maar sinds januari zijn de prijzen weer met zo’n 40 procent aangetrokken. In het najaar zijn in Amerika behoorlijk veel varkens naar voren gehaald, om zodoende de voerkosten te kunnen drukken. Dit is duidelijk terug te zien in de dalende slachtgewichten.
Dit betekent dat het extreem ruime varkensaanbod iets is opgedroogd in de afgelopen periode, terwijl de slachtcapaciteit juist wordt uitgebreid door diverse slachterijen. Daarbij trekt de binnenlandse vleesmarkt in de VS aan, omdat Amerika zich opmaakt voor het Super Bowl weekend begin februari. De Super Bowl is de American footballfinale wat wordt beschouwd als een nationale feestdag. Ook laat de Amerikaanse varkenssector uitstekende exportcijfers zien sinds het najaar van 2016, waarbij records elkaar overtreffen.
Dit alles zorgt voor een betere stemming op de Amerikaanse varkensmarkt. Wel is het herstel broos, omdat de prijsopdrijvende factoren min of meer met toeval samenvallen.