Wel minder consumeren

Van Dam: geen extra belasting op vlees

26 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Het is niet aan de overheid om te bepalen wat de consument op het bord legt, althans dat is de mening van Staatssecretaris Martijn van Dam die niets voelt voor de invoering van een extra heffing op dierlijke producten als vlees en zuivel. Dit meldt de Volkskrant.

Van Dam reageert hiermee op een rapport van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waarin wordt gepleit voor extra belasting op dierlijke producten, omdat de productie hiervan een hoge belasting heeft op het milieu. In het rapport wordt gesuggereerd om de BTW voor dierlijke producten op te schroeven naar 15 procent, daar de huidige tarieven 6 procent noteren.

Van Dam pleit voor een stimuleringbeleid

Volgens van Dam zetten dergelijke maatregelen waarschijnlijk geen rem op de consumptie van dierlijke eiwitten. De staatssecretaris is meer voorstander van het stimuleren van alternatieve eiwitbronnen zoals plantaardige vleesvervangers. Om het consumptiepatroon aan te passen komt van Dam binnenkort met een Nationaal Actieplan Groente en Fruit. Dit plan zinspeelt erop om consumenten meer te laten bewegen en meer groenten en fruit te eten.

Overigens is Van Dam het wel met het RIVM eens dat Nederland zijn klimaatdoelstelling alleen kan behalen, wanneer ook de voedselsector wordt aangepakt. Van Dam doet zijn uitspraken voor het begin van de Voedseltop wat donderdag plaatsvindt in Den Haag. Op uitnodiging van vier ministeries zijn 150 beslissers uit de voedingswereld bijeen om te praten over het voedselbeleid voor de toekomst. Het kabinet wil dat Nederland binnen vijf tot tien jaar wereldwijd koploper is op het gebied van duurzame en gezonde voeding.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden