Inside: Varkens & Voer

Stemmingmakerij Tönnies krijgt Beursprijs niet op slot

27 Januari 2017 - Wouter Baan

De Duitse varkensmarkt kent een – zeg maar gerust – ongewoon begin van het nieuwe jaar. Een forse verhoging, gevolgd door een forse verlaging en vervolgens weer een forse verhoging. Doordat er wekelijks sprake is van wrijving tussen koper en verkoper, heeft de markt moeite met stabiliseren en daar wordt de sfeer niet beter op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsvorming op de varkensmarkt wordt in januari vooral gedicteerd door een krap varkensaanbod. In reactie hierop hanteren slachterijen verschillende strategieën om met deze situatie om te gaan die uiteenlopen tussen flink verhogen en fors verlagen door minder te slachten. Duitse slachterijen zijn zoekende en ‘experimenteren’ daarop met de prijsvorming.

Alle Duitse slachterijen hebben de ogen gericht op Tönnies

Nadat de varkensprijs (Nord/West) in week 3 stabiliseerde op 1,52 euro veranderende het sentiment in Nederland en Duitsland tot een vriendelijke markt die aanstalten maakte voor een verhoging. De internetbeurs wees dinsdag definitief de weg aan door met 2 cent te verhogen tot 1,62 euro, nadat de notering in de voorgaande week ook al een mooie plus noteerde. De varkens werden in het begin van week 4 vlot opgenomen en in reactie hierop ging de Vereinigungspreis in Duitsland met maar liefst 5 cent omhoog tot 1,57 euro. Een dergelijke verhoging was voor de slachterijen echter een stap te ver en daarom hanteren Tönnies, Vion Duitsland, Danish Crown en ook Westfleisch vanaf woensdag een ‘Hauspreis’. Overigens betaalt Westfleisch de vaste leveranciers wel iets hoger uit, want daarvoor hanteert de slachterij een maandelijkse varkensprijs.

Ondanks dat het aanbod niet ruim is, hanteren Duitse slachterijen een afgeslankte prijs. Volgens het ISN, de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders, is woensdag de toon vooral gezet door Tönnies. Toen Tönnies woensdagmiddag om 4 uur bekend maakte niet mee te gaan met de verhoging van de Nord/West-commissie volgden de andere grote spelers ogenblikkelijk. In het verleden reageerden slachterijen minder gespannen op elkaars prijsvorming, maar in de afgelopen maanden zijn alle ogen gericht op Tönnies, meent het ISN. Gezien dat Tönnies in Duitsland meer dan 25 procent marktaandeel in handen heeft is dit min of meer ook de enige slachterij die een dergelijk statement kan maken. Het ISN laat weten dat het niet acceptabel is dat Tönnies ook een stijgende markt kan laten blokkeren en dat andere slachterijen gedwee de richting volgen die vanuit Rheda-Wiedenbrück in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de plaats waar het hoofdkantoor van Tönnies staat, gekozen wordt.

Trage afzet richting retail bederft de stemming 

De reden dat slachterijen een Hauspreis uitschrijven, komt vooral door de slechte vleesmarkt. Met name de trage afzet binnen Europa is dé reden waarom de vleesmarkt geen ruimte weet te creëren voor de varkensprijzen. De vraag vanuit de retail komt maar niet op stoom in 2017. Zelfs lagere vleesprijzen weten de vraag niet aan te zwengelen. De afzet richting Azië is daarom zeker geen bonus meer, maar een serieuze pijler onder de varkensmarkt geworden.

Ondanks dat de vleesmarkt niet vlot loopt en Duitse slachterijen de boel op slot proberen te gooien, maakt  de DCA Beursprijs 2.0 voor week 5 wel een verhoging bekend. Dit is vooral te danken aan het krappe aanbod. De prijs voor geslachte varkens kent een verhoging van 2 cent tot 1,48 euro, terwijl de prijs voor levende varkens eveneens twee cent hoger noteert en uitkomt op 1,17 euro per kilo.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden