Slachtcijfers
Het aantal varkens dat wekelijks in 2017 in Nederland is geslacht loopt gestaag op. In week 1 lag dat aantal op 285.000 varkens, om via twee achtereenvolgende weken van 292.000 varkens te stijgen naar 295.000 varkens in week 4 en 297.000 stuks in week 5. Het overzicht met de slachtgegevens laat ook een stijging zien van de gemiddelde gewichten. In week 1 lag dat gewicht op 95,67 kilo en is in week 5 gestegen met 0,46 kilo naar 96,13 kilo.
In week 1 hebben Duitse slachters 930.730 varkens aan de haken gehangen. In week 2 kwamen daar ruim 5.000 varkens bij om in week 3 richting het miljoen te gaan. Het sturen van de markt met de ingezette slachtcapaciteit komt in week 4 tot uiting door een terugval van het aantal geslachte varkens met ruim 50.000 stuks. In week 5 herstelde zich dat enigszins en werden er bijna 970.000 varkens geslacht, met een gemiddeld gewicht van 96,29 kilo.
Analyse varkensmarkt
De Duitse internetbeurs heeft vrijdag (10-02) de winst van de plus 1 eerder deze week weer prijsgegeven en kwam daardoor uit op 1,58 euro. Het is een gevoelige tik in een week waarin duidelijk werd dat de grootste varkensslachter van Duitsland, Tönnies, te horen kreeg dat de erkenning om vlees aan China te mogen leveren tijdelijk is opgeschort. De Duitsers blonken de eerste weken van 2017 niet uit in het rustig opbouwen van de varkensmarkt en deze opschorting zal daar niet aan bijdragen. Naar verluidt zou de opschorting zijn ingegeven doordat begeleidende papieren c.q. documenten bij de zendingen niet in orde zouden zijn geweest. En deze ogenschijnlijke kleine omissie wordt zwaar gestraft met het intrekken van de vergunning. Insiders wijzen erop dat het verkrijgen van een vergunning een tijdrovende aangelegenheid is en dat het weer terugkrijgen naar verwachting zeker de nodige tijd zal gaan vergen. De export naar China steekt heel nauw, waarbij fouten niet worden geaccepteerd.
Voor de Nederlandse slachters met een China erkenning betekent dit dat extra waakzaamheid geboden is. China ziet Europa als één land, waardoor in Nederland de controles worden opgeschroefd, want een dergelijke zeperd kan de Nederlandse varkensmarkt zich niet veroorloven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de prijsvorming van de biggen de laatste weken waar een daling van de varkensprijzen uiterst ongelegen zou komen.
De situatie op de Nederlandse markt is er één van weinig veranderingen. De slachterijen geven aan dat ten opzichte van de geplande slachtprogramma’s er voldoende varkens zijn die momenteel goed aan het gewicht zijn. De afzet van het vlees zal naar verwachting de komende week gelijk zijn aan die van deze week. Met het Tönnies debacle in het achterhoofd moet worden gehoopt dat de varkensprijs de komende weken in de benen kan blijven.
De DCA Beursprijs 2.0 zal voor week 7 onveranderd blijven staan op 1,17 euro voor de levende varkens en 1,48 euro voor de geslachte varkens.