Inside: Varkens & Voer

2 redenen die de biggenmarkt weerstand opleggen

13 Februari 2017 - Wouter Baan - 4 reacties

Al wekenlang breekt de biggenmarkt door elke vorm van weerstand. Telkens is het aanbod te krap om een prijsverhoging af te wenden. Tegengas van mesters is zeker waarneembaar, maar als het beschikbare biggenaanbod gretig wordt afgenomen, zijn stijgende noteringen een logisch gevolg. Desondanks beweegt de markt zich richting een plafond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De economische stelregel van vraag en aanbod heeft in de afgelopen 3 maanden flink huisgehouden op de biggenmarkt. Per saldo is de DCA BestPigletPrice, sinds november, met circa 14 euro gestegen en ook andere noteringen bewegen op of richting prijsrecords. Over week 6 schrijft de WeserEms biggenprijs nog een verhoging van een euro tot 56,50 euro. De trendmelding voor week 7 voorspelt echter een zijwaartse beweging, een signaal dat de top in zicht is.

De echte krapte lijkt passé

Medio februari begint zich namelijk een plafond te vormen, waar 2 redenen aan ten grondslag liggen. Reden één is dat het aanbod van biggen – naar verwachting – gaat toenemen in de komende weken. Dit betekent niet dat vraag en aanbod direct weer in balans zijn, maar de echte krapte lijkt passé. De tweede reden komt voort uit de varkensmarkt.

Door de nervositeit op de varkensmarkt wordt de weerstand van mester meer en meer gevoed. De inkoopprijzen van biggen bewegen zich op niveaus, waarbij het nog een flinke uitdaging wordt om de mestperiode winstgevend te maken. Zeker omdat ook de voerprijzen stijgende zijn. Dit maakt dat nog hogere biggenprijzen absoluut niet gewenst zijn. 

Rust en stabiliteit is de varkensmarkt nog niet gegund in 2017. In januari gingen de varkensprijzen in volle vaart op en neer, was de stemming nerveus en van stabiele noteringen geen sprake . In februari beweegt de markt stabieler, maar op de achtergrond gebeurd het nodige. Ondanks dat de vleesmarkt een kleine verbetering heeft door gemaakt in de afgelopen weken, is het nog onzeker welke richting de Duitse varkensmarkt gaat kiezen. Door de tumult omtrent de exportvergunning van Tönnies is het logisch om te verwachten dat de machtigste marktpartij van Duitsland de prijsvorming gaat drukken in de komende weken.

Vion laat de varkensprijs voor week 7 staan op 1,55 euro per kilo. De vleesmarkt laat geen verdere verbering zien, waaroor een zijwaartse beweging een logisch gevolg is. 

Gezien de onzekere varkensmarkt bewegen de biggenprijzen richting een plafond, zo leeft de gedachte. De DCA BestPigletPrice maakt voor week 7 nog wel een gematigde prijsverhoging van 0,50 euro tot 54,50 euro, maar met huidige marktsituatie lijkt er wel een sterk weerstandniveau te liggen op 55,00 euro. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden