Inside: Varkens & Voer

Vleesmarkt beperkende factor voor DCA Beursprijs

17 Februari 2017 - Wouter Baan

Februari 2017 gaat waarschijnlijk de boeken in als een stabiele markt met min of meer onveranderde noteringen. Met prijsniveaus boven de kritieke zone is dit historisch gezien helemaal niet zo slecht, het zijn echter de bewegingen aan de kostenkant die vleesvarkenshouders 'onrustig' maken. Het krappe aanbod van varkens legt wellicht iets teveel verwachting in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Qua varkensaanbod komt het verhaal wat slachterijen afsteken overeen met de wekelijkse slachtcijfers. Verschillende partijen in Nederland en Duitsland communiceren namelijk dat het aanbod krap toereikend is ten opzichte van de slachtplannen. Gezien het feit dat de slachtcijfers achterliggen op 2016 en het vijfjarig gemiddelde wordt dit geluid ‘zwart op wit’ bevestigd. Het aanbod heeft medio februari echter geen overwicht op de prijsvorming en vormt slechts de weerstand.  De vleesmarkt is nog te zwak om slachterijen te motiveren om de laatste haken op te vullen middels verhogingen. 

Het aanbod legt enkel een bodem in de markt

Toen de Duitse slachterijen in week 4 een verhoging van 5 cent blokkeerden was dat een signaal dat de vleesmarkt, gedurende de wintermaanden, dergelijke verhogingen moeilijk kan opvangen. Twee tegenvallers die de vleesmarkt deze weken te verduren heeft, zijn de zwakke pond en de ingetrokken exportvergunning van Tönnies. Britse inkopers zijn al langere tijd minder actief op de baconmarkt en dat is van oudsher juist een betrouwbare handelsstroom.

Ook de perikelen bij Tönnies hebben invloed op de markt, ook al is de grootste slachterij uiteindelijk ook maar één speler. Toevallig is Tönnies precies de partij die bij uitstek in staat is om de markt de wil op te leggen. De signalen die de internetbeurs – met stabiele bewegingen – uitzend, is typerend voor de marktsituatie in Noordwest Europa deze weken. Hogere varkensprijzen met uitsluitend afzet in Europa gaat eigenlijk niet op. Iets waar slachterijen zonder exportvergunning waarschijnlijk alles van weten.

De meer zuidelijke landen als Frankrijk en Spanje, die in 2017 een gelijkmatiger beeld laten zien, wisten in de afgelopen weken wel ruimte te vinden om enkele centen te plussen. Dit heeft hier overigens vooral met het varkensaanbod te maken en niet zozeer met een verbetering op de vleesmarkt. Franse slachterijen klagen namelijk nog altijd over marginale marges.

Vleesmarkt is nog te vlak voor een impuls

De varkensmarkt wacht op een impuls om een verhoging weg te zetten. Deze moet van de vleesmarkt komen en daarvoor is het halverwege februari nog te vroeg. De bewegingen die de onderdelen wekelijks maken, zijn nu nog niet genoeg voor een verhoging. Over week 7 blijven de ruggen, hammen, schouders, buiken en vetten allemaal onveranderd staan. De schouders hebben in de afgelopen weken overigens wel het verlies van 16 cent, die over week 51 en 52 werden geschreven, weer goed gemaakt. Dit betekent dat de extreme prijsdruk, die dit onderdeel tijdelijk gaf, is komen te vervallen. Onderdelen die naar China gaan schreven afgelopen week wel een minimale plus, maar niet genoeg om de boel in beweging te brengen. 

Ook de viering van carnaval, dat volgende week vrijdag van start gaat, heeft invloed op de varkensmarkt. Hierdoor wordt er wat geschoven met varkens, waardoor het aanbod tijdelijk wat ruimer aanvoelt. 

In de wandelgangen wordt ergens wel geproefd dat de markt op een verhoging aanstuurt. Het is wachten op het moment wanneer slachterijen daadwerkelijk weer wat meer leveringsverplichtingen hebben uitstaan en de urgentie groter wordt om die laatste varkens aan de haken te krijgen. Dit is voor volgende week nog niet het geval en daarom blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op 1,48 euro. De levende varkens noteren eveneens onveranderd met 1,17 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden