Het krappe biggenaanbod en de weerstand van vleesvarkenshouders liggen al weken overhoop met elkaar op de biggenmarkt. Sinds november heeft het aanbod de overhand en werd de stemmingmakerij voor stabilisatie alleen aangehoord maar niet opgevolgd. Een analyse over de biggenmarkt.
15 weken had de DCA BestPigletPrice nodig om van 40,50 euro te stijgen tot 54,50 euro per big. De afgelopen weken heeft overigens menigeen zich verbaasd over de snelle opmars die de biggenmarkt heeft gemaakt. Per saldo is de DCA BestPigletPrice sinds november met 34,5 procent gestegen. Andere biggenprijzen in Nederland en daarbuiten hebben min of meer dezelfde verhogingen weggezet. Ook in andere jaren is de biggenprijs in de winterperiode vaak stijgende, maar historisch gezien is de ruimte voor verhogingen meestal beperkt tussen de 6 en 8 euro.
Sinds begin februari zien diverse spelers op de Nederlandse markt het aanbod van biggen weer iets toenemen. De verwachting is dat de kloof tussen aanbod en vraag de komende weken kleiner wordt en dat de biggenmarkt, ergens in maart, meer balans komt. Signalen die wijzen op daadwerkelijk een evenwicht zijn echter nog niet zichtbaar. Dit betekent dat de biggenmarkt, ondanks een kleiner wordende kloof, elke mogelijkheid kan blijven aangrijpen om te stijgen.
Een mogelijkheid voor nog hogere biggenprijzen kan een stijgende varkensmarkt zijn. In week 8 vormen stabiele varkensprijzen de weerstand op de biggenmarkt, maar wanneer de Europese varkensmarkt in de komende weken de stijgende lijn weet te pakken, kan de biggenmarkt wellicht nog een stap zetten. Het is echter moeilijk om een vinger achter dit scenario te krijgen, aangezien de varkensmarkt door allerhande factoren, zoals valutakoersen en afzetmogelijkheden in Azië, wordt beïnvloed. Dergelijke factoren laten zich over het algemeen moeilijk voorspellen.
De huidige marktsituatie laat zich overigens goed vergelijken met het jaar 2012. Toen stond de Duitse biggenprijs in februari ook ruim boven de 50 euro met varkensprijzen omstreeks hetzelfde niveau als nu. Uiteindelijk gleed de biggenprijs richting de zomer af tot 42 euro en steeg de Duitse varkensprijs door tot een piek van 1,93 euro per kilo in september. Historisch gezien doen zich dus interessante mogelijkheden voor. De varkensprijs van Vion blijft voor week 8 onveranderd staan op 1,55 euro per kilo. Volgens Vion zijn alle vleesonderdelen, met uitzondering van de schouders, winstgevend weg te zetten. Dit betekent dat de varkensmarkt snel kan reageren wanneer de vleesmarkt een verbetering doormaakt. De onderdelen hoeven zodoende namelijk geen schade in te halen op het moment de vleesmarkt aantrekt.
Ondanks dat de krapte – in theorie wellicht nog – aanleiding geeft tot stijgen, blijft de DCA BestPigletPrice deze week onveranderd staan op 54,50 euro per big. Dit om varkensmarkt over vier maanden niet nog grotere 'verplichtingen' op te leggen. Meerdere partijen geven in hun commentaar, met de hierboven genoemde reden in het achterhoofd, dat het eigenlijk onverantwoordelijk is om nog verder te stijgen. De varkensmarkt is nu eerst aan zet, zo leeft de gedachte .