Weinig spectaculair nieuws op de brijvoermarkt, althans in de noteringen. Prijsmutaties van de verschillende reststromen zijn deze dagen op één hand te tellen, maar achter de schermen verbeterd de onderhandelingspositie van de veehouder zienderogen.
Per saldo kan februari gezien worden als een overgangsmaand richting de start van het voorjaar, waarbij de dalende trend is ingezet voor prijsdalingen in dit voorjaar. Het is al duidelijk merkbaar dat het aanbod van aardappelstoomschillen veel ruimer aanvoelt dan eind vorig jaar. De stoomschillen worden weer dikker, waardoor er logischerwijs meer aanbod beschikbaar is. Leveranciers komen deze weken gemakkelijk aan aanbod en ook tegen lagere inkoopprijzen. Dit vertaalt zich aan de voorkant nog niet uit in dalende prijzen, maar de onderhandelingspositie van de veehouder verbetert met de week. Voor tarwegistconcentraten en tarwezetmelen gaat dit verhaal, zij het in mindere mate, ook op.
Doorgaans voeren fabriekanten in maart de productie van verschillende seizoensproducten als biergist op, terwijl ook uit de zuivelindustrie meer reststromen kunnen worden verwacht. Extra aanbod van biergist is dit jaar geen overbodige luxe. Volgens meerdere leveranciers heeft het aanbod nog een gat te dichten om weer te voldoen aan de vraag. Het overschot aan zuivelreststromen wat vorig jaar beschikbaar kwam, wordt dit jaar overigens niet verwacht. Door extra capaciteit aan poedertorens wordt er minder kaas geproduceerd, waardoor er logischerwijs minder bijstromen ontstaan.
De grondstoffenkoersen leggen begin dit jaar geen druk op de brijvoermarkt, maar de markt wordt daardoor ook niet ontlast. Bijvoorbeeld door een tarwekoers op de Matif, die, zij het met enige vertraging, van invloed is op diverse reststromen. Desondanks is de brijvoermarkt duidelijk geneigd tot dalen, want de meeste stromen noteren op een stevig prijsniveau. De markt beweegt zich aan de voorkant nog steeds in een zone waarbij het interessant is om de rantsoenen nog eens door te rekenen en te vergelijken met vaste grondstoffen als gerst en tarwe.
Hoeveel impact de stoppersregeling in de melkveehouderij gaat op hebben op de voermarkt, is moeilijk voorspelbaar. Uiteraard zijn voerfabrikanten niet blij met de verwachte vraaguitval, maar aan de andere kant maakt men zich ook geen grote zorgen.