Inside: Varkens & Voer

Chinese import varkensvlees begint zich af te tekenen

28 Februari 2017 - Wouter Baan

Nu de import- en exportcijfers van de Europese varkenssector over 2016 volledig binnen zijn, kan de balans definitief worden opgemaakt. Uit cijfers van Eurostat valt op te maken dat Spanje verreweg het meest heeft geprofiteerd van de Chinese importdrift, maar ook Nederland mag niet klagen. De vraag die nu rijst is of 2017 een kopie kan worden van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de ruim 3,9 miljoen ton wat Europa aan varkensvlees exporteert, komt zo’n 10 procent uit Nederland. Qua volume steeg de Nederlandse uitvoer vorig jaar met 21,5 procent tot ruim 431.000 ton. De Spaanse uitvoer steeg zelfs met 62,5 procent tot zo’n 746.000 ton, wat betekent dat de Spaanse varkenssector op ramkoers ligt. Duitsland is nog altijd de grootste exporteur en zag de non-Europese uitvoer vorig jaar met 30 procent stijgen tot iets boven de miljoen ton. Qua importerende landen laat China een plus zien van 62 procent tot 1,8 miljoen ton. Ook andere jaren laten een aanzienlijke importbehoefte zien.

De conclusie over 2016 is dat de Aziatische vraag meer en meer een fundament legt onder de Europese varkensmarkt en dus ook onder de Nederlandse varkensprijzen. Van de circa 1,5 miljoen ton varkensvlees wat Nederland produceert, wordt circa 30 procent buiten Europa geëxporteerd, waarvan de 5 belangrijkste afzetlanden in Azië liggen. Van deze 5 laden vraagt China verreweg het meeste volume.

Exportvolumes zijn min of meer een garantie

Gezien de Chinese zeugenstapel over 2016 opnieuw met 3,2 procent is geslonken, terwijl de gehele varkensstapel een min schrijft van 4,2 procent, kan verwacht worden dat de Chinese importbehoefte voor varkensvlees, qua volume, ook dit jaar onverminderd van kracht blijft. Of 2017 een kopie wordt van afgelopen jaar, is op voorhand echter lastig aan te geven. Wel kan de export profiteren van een logistieke verbeterslag. Zo laten de Chinezen weten er recent weer een aantal havens officieel zijn goedgekeurd om varkensvlees te mogen invoeren. Dit betekent dat er nu meer dan 50 Chinese havens zijn die varkensvlees mogen invoeren.

Qua prijsvorming moet een kanttekening worden geplaatst dat de invoerprijzen, die China gaat betalen voor varkensvlees, waarschijnlijk minder uitbundig zijn dan in de eerste helft van vorig jaar. In de periode tussen januari en juni 2016 steeg de Chinese varkensprijs omgerekend van 2,30 euro tot 2,85 euro per kilo. Hierdoor raakten ook de Europese varkensprijzen in een stroomversnelling, omdat de Chinezen destijds bereid waren om flink in de buidel te tasten voor de verschillende vleesonderdelen. Medio februari zit de Chinese varkensprijs juist in een negatieve spiraal omstreeks een prijsniveau van 2,40 euro per kilo.  

De Chinese varkensprijs kan gezien worden als een graadmeter voor de Europese vleesmarkt. Toen de Chinese varkensprijs juni vorig jaar in een neerwaartse richting kwam, vlakte ook de Europese varkensmarkt af. Dit omdat slachterijen vanaf toen te kampen kregen met teruglopende opbrengstprijzen in China en dit doorvertaalden in de varkensprijzen.

Voor 2017 is de verwachting dat de concurrentie om China tussen Amerika en Europa onverminderd van kracht blijft, waarbij de onderlinge prijsvorming waarschijnlijk doorslaggevend is hoe de verhoudingen verdeeld gaan worden. Met de kennis van nu kan verwacht worden dat Europa ook in 2017 de China kan blijven bevoorraden met varkensvlees. Maar, of dit - net als in het voorjaar van 2016 – opnieuw tegen zeer interessante prijzen kan, moet nog worden bezien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden