Een snelle prijsstijging sinds november, een korte tussenstop in februari en opnieuw aantrekkende prijzen in maart, dat is het beeld wat de biggenmarkt over de afgelopen maanden laat zien. De prijspiek is een resultante van een langdurig tekort aan biggen, gecombineerd met vertrouwen in de varkensmarkt.
Medio maart zijn er in de handel (in absolute aantallen) meer biggen in omloop, maar dit resulteert nog niet in een balans tussen vraag en aanbod op de markt. Nog altijd zijn er tekorten op de markt, zeker ook omdat de tekorten in de afgelopen periode geleid hebben tot behoorlijke leveringsachterstanden. Het beschikbare aanbod wordt daarom gretig opgeslokt en opgelegd. Ondanks dat het aanbod minder krap uitpakt dan pakweg begin januari heeft de biggenmarkt tijd nodig om terug in balans te komen. Iets wat nog zeker tot halverwege april kan duren, zo leeft de gedachte.
Dat het biggenaanbod buitensporig krap is geweest in de afgelopen periode, en medio maart nog steeds krap is, wordt door vrijwel alle partijen bevestigd. Dit ondanks dat verschillende vleesvarkenshouders de varkens vasthouden, waardoor er aan de vraagkant op de biggenmarkt wat vertraging is ontstaan. De oplopende gewichten in de afgelopen weken bevestigen dit. Meer biggen en hier en daar vraagvertraging heeft tot dusver echter nog geen balans weten te brengen en dus kijken de noteringen nog altijd naar boven.
De Duitse biggenprijs schrijft over week 10 opnieuw een verhoging van één euro en komt daarmee uit op 59 euro. Of de grens van 60 euro per big volgende week (over week 11) al wordt aangetikt, ligt niet direct in de lijn van de verwachting. Dat is gebaseerd op de trendmelding die aanstuurt op een zijwaartse beweging. Ook in België en Spanje zijn de biggenprijzen weer in een opwaartse stroming geraakt.
De varkensprijs van Vion noteert voor week 12 een plus van 2 cent tot 1,61 euro. De slachterij laat weten dat een verbetering op de vleesmarkt ruimte vrijmaakt voor de varkensprijzen, met name de hammen en het voorstuk vinden afzet tegen betere prijzen. De export naar China verloopt daarentegen minder soepel. De concurrentie vanuit andere landen is fors en daarbij is er in China meer eigen productie beschikbaar. Dit betekent dat de prijzen van bijproducten niet meestijgen met de onderdelen voor de Europese vleesmarkt.
Na twee eerdere stijgingen van 50 cent in week 10 en week 11 klimt de DCA BestPigletPrice voor week 12 met 1 euro omhoog tot 56,50 euro per big.