De Europese varkensmarkt beweegt in de laatste week van maart eenstemming naar boven. Opvallend is de toon die de Franse varkensprijs zet. De prijs stijgt daat met 5 cent. Ook andere landen zetten een aanzienlijke verhoging weg. Een krap aanbod is hierbij de stuwende kracht.
Daar waar het aanbod al weken als krap wordt omschreven, neemt de vraag op de vleesmarkt alleen maar toe. Dat is ook af te lezen in de noteringen. Naarmate de maand maart vordert, nemen de verhogingen in omvang toe.
Spanje is, van de 5 grootste varkenslanden in Europa, nog altijd de koploper. De Spanjaarden noteren, in week 13, wel de meest bescheiden plus op. De prijs stijgt daar met 3 cent naar 1,69 euro. De Fransen doen er een 5 cent bij en komen uit op 1,65 euro. Duitsland komt uit op 1,55 euro. Ook Nederland noteert 1,55 euro en België eindigt op 1,49 euro. Deze 3 landen noteren een plus van 4 cent.
Nederland en Duitsland noteren nu al twee weken op gelijke voet. De laatste keer dat dit gebeurde is in de zomer van 2010. Toen stond Nederland, in de ISN-prijsvergelijking welgeteld, één week gelijk aan Duitsland. In de periode daarna heeft de Nederlandse varkensprijs slechts één keer boven de Duitse notering genoteerd. Dat was in het begin van 2011, voor een periode van 2 weken, in een dalende markt. Het huidige beeld uit de ISN-prijsvergelijking is dus iets bijzonders. Internetbeurs schept verwachting
De verwachtingen voor week 14 zijn ronduit positief. Dinsdag 28 maart zette de Internetbeurs alvast de toon door met 3 cent te plussen naar 1,73 euro. De afstand tot de Duitse varkensprijs is daardoor, tot maar liefst 12 cent, flink opgelopen. De Duitse varkensprijs moet vanmiddag (28 maart) met minimaal 7 cent plussen om de normale brandbreedte, van 4 tot 5 cent, weer op te pakken. Een dergelijke plus is wellicht iets te fors. Zeker omdat Tönnies nog altijd niet kan exporteren naar China. Echter, het kan bijna niet anders dan dat de Nordwest-commissie woensdagmiddag een forse verhoging wegzet.