Vlaamse minister wil toezicht

Tweede Kamer beraadt zich over Belgische slachterij

29 Maart 2017 - Wouter Baan - 2 reacties

Naar aanleiding van de horrorpraktijken in het Vlaamse slachthuis in Tielt wil de Vlaamse minister van Dierwelzijn, Ben Weyts, alle slachthuizen in Vlaanderen doorlichten. Daarnaast wil de minister ook dat er permanent onafhankelijk toezicht komt. In Nederland komt er een debat over de misstanden.

De extra maatregelen volgen nadat Weyts, vorige week, alle activiteiten in het Vlaamse slachthuis stillegde. De minister wil nu dat alle slachterijen in Vlaanderen volledig worden gescreend door een onafhankelijke instantie. Daarbij wil Weyts dat elke slachterij een onafhankelijke functionaris krijgt, die volledig toeziet op het slachtproces. Nu hebben slachterijen nog de mogelijk om zelf een functionaris aan te stellen. ‘Een functionaris moet kunnen rapporteren, zonder te vrezen voor sancties van de slachterij’, aldus Weyts.

Elke slachterij moet onafhankelijk toezicht

Ondertussen is het Vlaamse slachthuis, een onderdeel van de Debra-Group, naar de Raad van State gestapt om het stilleggen van de activiteiten aan te vechten. Deze sanctie volgt nadat het opgestelde actieplan met verbeterpunten door Weyts was afgekeurd. Volgens de minister is de stap naar de Raad van State een zinloze weg. ‘De exploitant zal eerst met een waterdicht stappenplan moeten komen’, aldus de minister in de Vlaamse media.

Debat in Nederland
Ook in Nederland komt er een Dertig-ledendebat, voorheen spoeddebat, over het voorval in België. Dankzij steun van de SP, Partij van de Dieren en de Christen Unie heeft Dion Graus, Kamerlid namens de PVV, voldoende steun weten te vinden voor een dergelijk debat. In de praktijk gaat er soms langere tijd overheen tussen aanvraag en daadwerkelijke agendering.

 


Van Dam wil camera's
Dinsdag kondigde Martijn van Dam, demissionair staatsecretaris van Economische Zaken, aan dat hij in gesprek wil gaan met slachterijen over cameratoezicht. De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) en LTO Varkenshouderij zijn voorstander voor dergelijke maatregelen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
FINCIOEN 29 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873951/Tweede-Kamer-beraadt-zich-over-Belgische-slachterij-]Tweede Kamer beraadt zich over Belgische slachterij[/url]
alle dieren gelijk voor de wet
schapen en varkens
onverdoofd slachten onmiddelijk verbieden NU
en anders stop met jullie schijndieren vriendelijkheid
Jan 10 29 Maart 2017
Wat daar in België gebeurt is kun je op geen enkele manier goed praten.
Maar om er in Nederland nu helemaal hysterisch achteraan te lopen. Hier is het allemaal anders georganiseerd mag je niet een op een vergelijken.
Zouden in de rest van de E.U landen ook alles van slag zijn door dit filmpje?
Johan 31 Maart 2017
Dat men zich nu eens wat soepeler zou opstellen van de zijde van het slachthuis hé. Maar neen, hebben blijkbaar genoeg geld van de boeren gewonnen en afgenomen om er een zware juridische procedure tegenaan te kletsen. Het is blijkbaar niet omdat je rijk en machtig bent dat je ook veel gezond verstand hebt. Maar ja voor ze dat gaan inzien.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden