Invulling actieplan

Dit zijn de welzijnseisen voor het Vlaamse slachthuis

11 April 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Het Vlaamse slachthuis in Tielt mag sinds vorige week donderdag, 6 april, weer varkens slachten. Dit nadat de slachterij een sluitend actieplan kon weerleggen, waarin het dierwelzijn volledig wordt geborgd. Er onder meer 7 camera’s opgehangen, die de cruciale plekken van het slachtproces op beeld vastleggen.

Deze camerabeelden worden live getoond op een groot beeldscherm in de slachterij. Dat wordt gedaan om de sociale controle onder medewerkers te stimuleren. Ook kunnen onafhankelijke inspecteurs op deze manier goed toezicht houden.

Transporteurs niet meer welkom

In de zones waar de varkens nog levend zijn, dient permanent een toezichthouder, procesbewaker of bedrijfsleider aanwezig te zijn. Ook het proces waarin de varkens worden bedwelmd, staat onder verscherp toezicht. Naar eigen zeggen slacht het Vlaamse slachthuis zo’n 35.000 varkens per week.

Verder zijn de toelatingseisen voor het slachterijpersoneel aangescherpt. Daarbij is er scholing voorgeschreven aan de toezichthouders en degenen die binnen het slachtproces met levende dieren werken. Opvallens is ook dat leveranciers en transporteurs niet meer in de slachterijstallen mogen komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Chris 11 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874097/Dit-zijn-de-welzijnseisen-voor-het-Vlaamse-slachthuis-]Dit zijn de welzijnseisen voor het Vlaamse slachthuis[/url]
Leuke maatregelen, maar het leed is al geschied. Dit gaat de consument nooit te horen krijgen. Dit had gewoon vooraf geregeld moeten worden. Meer transparantie, via bijvoorbeeld camera's kan naar mijn idee helpen om het imago te helpen. Feit blijft dat incidenten langer blijven hangen dan een periode zonder incidenten. Logisch natuurlijke, een moordenaar beoordeel je ook niet op zijn hele leven waarin hij niemand vermoord, maar op die keer dat hij het wel doet.
ik 12 April 2017
En zijn de werknemers ontslagen? En hebben die straf gekregen? Of mogen ze gewoon blijven werken alsof ze nog nooit schofterig zijn geweest?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden