Ruime voorraden aan reststromen zorgen voor enige prijsverlichting op de brijvoermarkt. Afhankelijk per productgroep zit de markt in een seizoensmatige, neerwaartse trend. Ook de grondstofkoersen zijn gunstig gestemd. Een analyse over de brijvoermarkt.
Op de brijvoermarkt hebben een reeks prijsverlichtingen de revue gepasseerd. Dit was ook nodig om bijproducten, ten opzichte van andere voeders, interessant te laten rekenen. Door forse prijsstijgingen in het laatste kwartaal van 2016 had de markt een punt bereikt, waarop de bijproducent nauwelijks nog interessant rekende in de rantsoenen.
Corngold uitsluitend bij Van Triest
Er is de afgelopen weken prijsverlichting geweest voor tarwezetmelen, tarwegistconcentraten en zuivelreststromen. Uit de markt wordt vernomen dat de afzet van TGC Corngold sinds dit voorjaar volledig in handen is van Van Triest Voeders. Voorheen had ook Rinded een deel in handen.
Daarbij is er ook een (lichte) prijsdruk zichtbaar voor biergist en de reststromen uit de brood- en aardappelindustrie. De markt bevindt zich eind april op een punt waarbij de ene productstroom gevoeliger is voor prijsverlichting, dan de andere productstroom.
Seizoensmatige trends
Fabrikanten signaleren een toenemend aanbod van biergist. De productie van bier wordt richting de zomer opgeschroefd, waardoor er meer aanbod is. Daarbij brengt het weideseizoen, in de melkveehouderij, vraaguitval met zich mee. Een toenemend aanbod is ook waarneembaar in de zuivelreststromen, zoals kaaswei en feedwei. Dit heeft te maken met de melkaanvoer, die traditiegetrouwe in mei de piek bereikt.
Verwachting
De noteringen van tarwezetmelen, tarwegistcocentraten, biergist en brood- en zuivelreststromen hebben de potentie om verder te zakken. Dat is afhankelijk van het beschikbare aanbod en de grondstoffenkoersen. Dit geldt ook, weliswaar in mindere mate, voor de aardappelreststromen die rond de 1,50 euro per procent droge stof noteren.
De tarwe- en sojaprijs zijn sturend in deze markt. Het sentiment rond de tarweprijs is overwegend negatief op de Matif en prijzen staan onder druk. De markt sloot maandag, 25 april, op 164,50 euro per ton. De ruime voorraden zorgen voor prijsdruk. Daarentegen kampt Frankrijk met flinke droogte. Dit kan, op termijn, een prijsstuwend effect geven. De sojaprijs, genoteerd op de CBOT, laat min of meer het hele jaar al een dalende beweging zien. De afgelopen weken, week 16 en 17, laat de koers weer enige correctie naar boven zien.