Inside: Varkens & Voer

Voermarkt varkens begint te ontspannen

3 Mei 2017 - Wouter Baan

Opnieuw zetten de prijzen van varkensbrok een stap naar boven. Per 100 kilo plussen de noteringen op de voermarkt in april tussen de 5 en 15 cent. De positieve uitzonderingen zijn babybiggenkorel en vleesvarkensbrok. Die komen namelijk niet in beweging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat zeugenhouders in april de voerprijs voor de vijfde maand op rij zagen stijgen. De prijs van zeugenbrok dracht steeg met 23,35 per 100 kilo. Zeugenbrok lakto voert de boventoon in april door met 15 cent te stijgen tot 28,10 euro. 

23,70

euro

noteert varkensbrok in april 

Start/overgangskorrel kent een minimale stijging van 5 cent en komt tot 27,65 euro per 100 kilo. Opsteker is de gelijkblijvende prijs, 34,65 euro, van babybiggenkorrel. Dit is nog altijd het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. Ook de prijs van vleesvarkensbrok noteert onveranderd.

Gespannen grondstofkoersen
Op basis van de dalende grondstofkoersen van tarwe, maïs en soja, was de verwachting dat de voermarkt deze zomer zou kunnen stabiliseren. De enigzins afvlakkende voerprijzen in april voorspellen deze stabilisatie. 

De tarweprijs op de Matif heeft echter de stijgende lijn weer opgepakt. Dit is het gevolg van droogte in de Franse graangebieden. Hierdoor zet de Matif dinsdag, 2 mei, in op aanzienlijk hogere prijzen tot boven de 170 euro per ton. In Amerika heeft tarwe juist te kampen met een overschot aan water, wat eveneens prijsopdrijvend werkt.

Maïs, genoteerd op de CBOT in Chicago, reageert op inzaaivertraging. Maandag, 1 mei, steeg de notering daardoor met 5 dollar tot een totaal van 145,37 euro per ton. Ook soja steeg maandag met 5 dollar tot een totaal van 532,37 dollar per ton. Als de stijgende grondstofkoersen doorzetten, werkt dit logischerwijs door op de voermarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden