Inside: Varkens & Voer

Meimaand gunstig voor slachterijen

12 Mei 2017 - Wouter Baan

De varkensmarkt zit middenin een stabiele periode die zelfs ietwat saai aanvoelt. De varkensprijzen in Europa wachten op impulsen om opnieuw een stap te kunnen zetten, alleen ontbreekt het daaraan. Sterker nog: de markt neigt zelfs naar beneden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot dusver gebruiken Europese slachterijen de meimaand om zich te herpakken. In april zaten de noteringen voortdurend in de lift. Dat heeft de marges hier en daar onder druk gezet. In Frankrijk (Bretagne) is de prijs inmiddels al met 5 cent gedaald tot 1,49 euro. De Franse slachterijen hebben ogenschijnlijk meer moeite om de varkensprijzen door te vertalen naar de vleesmarkt, dan Nederland en Duitsland dat kennelijk kunnen, waar minder sprake is van druk.

1,83

euro

noteert de stabiele Internetbeurs

De meimaand leent zich overigens uitstekend voor het stellen van een prijsplafond. Dit vanwege de uitval van enkele slachtdagen. De Internetbeurs in Duitsland kiest eigenlijk geen richting, wat betekent dat de Duitse varkensprijs niet wordt geprikkeld. Kleine plussen en minnen wisselen elkaar af, per saldo blijft de notering al enkele handelsdagen rond de 1,83 euro steken.

Slachtcijfers variëren
De slachtcijfers in Duitsland laten een vertekend beeld zien. In week 17 verwerkten de slachterijen weer meer dan één miljoen varkens, door een opgehoopt aanbod vanwege Pasen. In week 18 noteerde de teller 874.864 varkens. Door de viering van de Dag van de Arbeid viel de maandag (1 mei) uit. De gewichten zijn wekelijks stabiel, ruim in de 97 kilo.

Zeugenprijs brokkelt af, vleesmarkt onder druk
Op de zeugenmarkt is meer prijsreuring te bespeuren, alleen wel in negatieve zin. De leidende notering van Tönnies ging deze week met 5 cent onderuit tot 1,34 euro. Ook in Nederland zetten de zeugenprijzen een stapje terug. De zeugenprijs staat, historisch gezien, hoog genoteerd en ervaart nu tegenwind van de vleesmarkt.

Voorstuk van het varken kijkt naar beneden 

De vleesmarkt staat namelijk onder druk. Italië is minder aan de markt en wil voor sommige onderdelen tot een stuiver terug in prijs. Deze week worden de hammen, buiken en ruggen zo goed als onveranderd verhandeld. De schouders schrijven een min op van 3 cent. Vooral het voorstuk van het varken zet de vleesmarkt wat onder druk. Slachterijen noteren nog altijd in de veilige zones, maar ruimte voor hogere inkoopprijzen is er even niet. Dit komt mede door tegenvallend weer. Van BBQ-weer is nauwelijks sprake.

Voorsorteren op Hemelvaart
Voor komende week (week 20) melden handelaren een ruim aanbod. Met Hemelvaart op komst worden varkens hier en daar naar voren gehaald. Desondanks is het aanbod wel plaatsbaar. 'Liever rust bewaren, dan onverstandig forceren', is de gedachte die leeft. Daarom blijft de DCA Beursprijs 2.0 onveranderd staan op 1,71 euro voor geslachte varkens. De prijs voor levende varkens noteert opnieuw 1,35 euro.

Tot juni wordt de varkensmarkt waarschijnlijk gehinderd door gebroken werkweken. In juni kent de markt minder oponthoud. Wanneer de temperaturen dan stijgen zijn verhogingen vrijwel zeker haalbaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden