Brancheorganisaties akkoord

Nederlandse slachterijen krijgen cameratoezicht

22 Mei 2017 - Wouter Baan

Het slachtproces in Nederland wordt voortaan vastgelegd op beeld. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft in een Kamerbrief laten weten dat er afspraken zijn gemaakt met brancheorganisaties over vrijwillig cameratoezicht.

Volgens Van Dam worden alle handelingen met levende dieren op beeld vastgelegd. Van aanvoer tot doden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt toegang tot de beelden. Er is geen sprak van "live streaming". De opnames blijven een bepaalde periode beschikbaar, zodat het traject achteraf kan worden geanalyseerd. Hoe lang de beelden beschikbaar blijven, is nog niet bekend.

Afspraak is vrijwillig

Afspraken met COV, VSV en Nepluvi
Er is overigens geen sprake van een cameraverplichting. De afspraken zijn vrijwillig gemaakt met VSV, Nepluvi en COV. Deze organisaties vertegenwoordigen zo'n 90 procent van alle pluimvee- en roodvleesslachterijen. De aanleiding voor het overleg zijn de misstanden in het Vlaamse slachthuis in Tielt. 

Europees agendapunt 
Verder laat Van Dam in zijn brief weten dat hij zich sterk maakt om cameratoezicht bij slachterijen ook in Brussel op de agenda te krijgen. Tot op heden bestaat er in nog geen enkel Europees land een wettelijke verplichting voor het gebruik van cameratoezicht. In Frankrijk is een wetsvoorstel in de maak die vanaf 2018 van kracht gaat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden