Inside: Varkens & Voer

DCA BestPigletPrice pareert druk op vrije markt

22 Mei 2017 - Wouter Baan

Dat het biggenaanbod gestaag oploopt, is duidelijk merkbaar. Vraaguitval in Zuid-Europa voert de druk op de vrije markt verder op, maar van kritieke situaties is geen sprake. Hoe reageert de DCA BestPigletPrice?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt zit halverwege mei in een periode waarbij sprake is van een balans tussen vraag en aanbod. Met name de afzetmogelijkheden in Noordwest-Europa zijn prima. Vleesvarkenshouders willen graag weer biggen opleggen wanneer de vleesvarkens zijn afgeleverd. De handel in vaste koppelingen verloopt dan ook volgens plan. Op de vrije markt is de situatie anders. Daar wordt er door sommigen een flinke prijsdruk ervaren. Dit heeft vooral te maken met een afzwakkende vraag uit Spanje en Italië.

Zuid-Europa toont minder kooplust 

Weinig markt voor beerbiggen
De Spaanse biggenprijs (voor 20 kilo) ging afgelopen week opnieuw onderuit. Dit keer met 2 euro tot 53 euro. Vooral koppels beerbiggen zijn moeilijk te plaatsen. Er is hiervoor weinig vraag op de vrije markt. Voor gelten en borgen zijn betere afzetmogelijkheden. In Noordwest-Europa is de biggenmarkt wel prijshoudend. De Duitse biggenprijs bleef de afgelopen week onveranderd staan op 63 euro. Voor deze week is eenzelfde prijsprognose afgekondigd.

Overigens lopen de reacties in de markt behoorlijk uiteen. Sommige handelaren hebben meerdere koppels over. Anderen krijgen alles prima geplaatst. Daarbij verbeterde de druk op de vrije markt enigszins. Terugbiedingen gingen toen omhoog. Daarbij zorgt de aantrekkende varkensmarkt voor verzachtende omstandigheden op de biggenmarkt, zo wordt vernomen uit de markt.

Al met al is het merendeel van de marktdeelnemers redelijk eenduidig dat het nog te vroeg is om de biggenprijs naar beneden toe bij te stellen. Daarom blijft de DCA BestPigletPrice overeind op 59 euro per big.

+0,03

euro

voor de varkensprijs van Vion

Gebroken week nadelig voor slachterijen
In navolging van de DCA Beursprijs 2.0 plust ook de varkensprijs van Vion met 0,03 euro tot 1,82 euro. Volgens Vion trekt de Europese vleesmarkt, nu de weervoorspelling positief zijn, aan. Het mooie weer, in combinatie met Hemelvaartsdag, maakt dat supermarkten veel afzet verwachten. Dit betekent dat slachterijen verzekerd willen zijn van grondstof om aan de leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. De voorraden met bevroren vlees in vrieshuizen heeft in de afgelopen weken niet aan kunnen dikken en is daarom nog steeds laag.

Dat er donderdag een slachtdag uitvalt, komt slachterijen dus slecht uit. Dit is opmerkelijk, want doorgaans ervaart juist de varkenshouder de negatieve gevolgen van een gebroken week. Minder positief zijn de afzetmogelijkheden naar de vleesverwerkende industrie. Dit is ook op de zeugenmarkt merkbaar. Dit betekent dat de vleesmarkt niet in de volle breedte omhoog gaat. De prijsverhoging is voornamelijk gebaseerd op de vraag van de retail. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden