Een krap aanbod en een goede vraag op de vleesmarkt geven de Europese varkensprijs een opwaartse impuls. Gemiddeld plussen de varkensprijzen tussen de 1 en 4 cent. De goede vraag is ook zichtbaar op de Internetbeurs.
Met een plus van 4 cent zetten Duitsland en Oostenrijk de grootste verhoging weg. In Oostenrijk wordt gesproken over een te krap aanbod. Dit wordt waarschijnlijk gecreëerd door de Duitse slachterijen in het zuiden van Duitsland. Zij zien het Alpenland als hun "achtertuin" voor aanvoer. Ook de Belgen plussen afgerond met 4 cent tot 1,69 euro. Nederland plust in de ISN-prijsvergelijking met 3 cent tot 1,70 euro.
Retail is vragende
De slachterijen hebben deze week, vanwege het mooie weer, uitstekende afzetmogelijkheden in het retailkanaal. Er wordt gesproken over licht oplopende vleesprijzen. De afzet in het industriële kanaal verloopt een stuk moeizamer.
De Spaanse varkensprijs zet een verhoging weg, van 1 cent tot 1,80 euro. Denemarken blijft steken op 1,71 euro, nadat de notering in de voorgaande weken wel steeg. De Franse varkensprijs wordt de hele meimaand al geplaagd. Ook deze week kan het neerwaartse sentiment niet worden doorbroken, gezien de min van 0,01 euro tot 1,68 euro.
Internetbeurs licht hoger
De lage vriesvoorraden en de gebroken weken maken dat de slachterijen alle zeilen bij moeten zetten om verzekerd te zijn van voldoende grondstof om te kunnen uitleveren. Illustratief voor de huidige marktsituatie is de Internetbeurs. De Duitse graadmeter ging gisteren (23 mei) met één cent omhoog tot 1,86 euro waarbij alle partijen vlot werden opgenomen. Daarmee werd de min van afgelopen vrijdag tenietgedaan.
De afstand met de Duitse varkensprijs bedraagt nu 6 cent. Dit is historisch gezien de maximale bandbreedte. Het is echter niet waarschijnlijk dat de Duitse varkensprijs het gat vanmiddag kleiner maakt. De uitval door Hemelvaart en het naderende pinksterweekend zorgen voor enig oponthoud op de markt.