Inside: Varkensmarkt

Duitse jojo markt laat DCA Beursprijs 2.0 ongemoeid

2 Juni 2017

De laatste van een reeks aan gebroken weken staat op het punt van beginnen. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensmarkt vertoont deze week 2 gezichten. De "Vereinigungspreis" maakte woensdag 31 mei een lichte verhoging van 1 cent naar 1,81 euro. Dit was vooral op basis van de Internetbeurs, die toen nog aanzienlijk hoger noteerde.

Springerige markt zorgt voor onduidelijkheid

De winst van afgelopen week heeft de Internetbeurs deze week volledig moeten inleveren. Vrijdag 2 juni ging de notering met 3 cent onderuit, nadat eerder al één cent verloren was gegaan. De Internetbeurs lijkt alleen te willen flirten met de 1,90 euro per kilo als er sprake is van aanhoudend bbq-weer.

Importban opgeheven
Het goede nieuws in Duitsland is dat slachterij Tönnies weer kan exporteren naar China. De export van varkensvlees was maandenlang niet mogelijk, vanwege een importban. Met het opheffen van de ban staat niets een hete zomer op de varkensmarkt in de weg.

Ten opzichte van april waren er in mei minder extreme prijsverhogingen te bespeuren. Een reeks aan gebroken weken lagen hieraan ten grondslag. Komende week wordt het slachtprogramma nog doorbroken door Tweede Pinksterdag. In de weken daarna zijn onderbrekingen passé en wordt het varkensaanbod opnieuw getest. Omdat de ondertoon van de markt nog steeds positief is, lijken verhogingen binnen handbereik te liggen. Over de kans van slagen zijn de meningen verdeeld.

Nederlandse markt
In Nederland is het hinken op 2 gedachten. Voor de komende week zijn er voldoende varkens, veroorzaakt door uitval van een slachtdag. Ten opzichte van afgelopen week lijkt het aanbod van varkens minder groot uit te vallen, maar zijn er nog steeds ruim voldoende.

Nu verhogen is gas geven voor de bocht

De gewichten hebben een neiging naar beneden te kijken wat zou worden veroorzaakt door onder anderen het warme weer en de stagnerende biggenmarkt. Door minder vraag naar biggen wordt er aan de varkens getrokken, om de biggen geplaatst te krijgen.

Omdat er nog zoveel onduidelijkheid in de markt zweeft over wat de varkensmarkt de komende tijd te wachten staat, het kan daarbij volgens insiders echt alle kanten op, lijkt deze week nog niet het moment om andere signalen dan onveranderd af te geven. Voor week 23 blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op 1,74 euro en voor levende varkens op 1,37 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden