Inside: Varkensmarkt

Canadese varkensexport verslaat VS in China

8 Juni 2017 - Wouter Baan

Canada heeft in het eerste kwartaal meer varkensvlees naar China geëxporteerd dan de Verenigde Staten. Over de afgelopen 20 jaar is dat een zeldzaamheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De reden daarvan? Canada is effectief met het reduceren van ractopamine. Daarbij is de Chinese vraag lucratief voor Canadese vleesexporteurs.

93.000

ton

exporteerde Canada naar China

Chinese importdrift
De Canadese varkenssector boekte vorig jaar een flinke volumewinst op de wereldmark. Per saldo steeg de export met bijna 9 procent tot 1,35 miljoen ton. De Chinese importdrift is duidelijk merkbaar in Canada. Ook in het eerste kwartaal van 2017 was Canada dominant aanwezig in China. In totaal exporteerden de Canadezen 93.000 ton varkensvlees naar China, terwijl de export vanuit de VS 87.500 ton noteerde.

In 2013 exporteerde de VS nog het dubbele van Canadese export. De Europese export naar China noteert een krappe 400.000 ton over het eerste kwartaal van 2017. Ten opzichte van de Europese exporteurs heeft Canada een inkoopprijsvoordeel. In de eerste 5 maanden van dit jaar fluctueerde de varkensprijs omgerekend tussen de 1,05 euro en 1,40 euro per kilo. 

Bijna ractopamine vrij 
Een sterke reductie van het middel "ractopamine" is de reden van de Canadese inhaalslag. Dit groeihormoon is sinds 2002 verboden in China. Naar verluidt wordt het middel nog nauwelijks toegediend bij Canadese varkens. Ook de varkenssector in de VS probeert het middel te reduceren. Echter, nog altijd wordt het middel bij ongeveer de helft van de Amerikaanse varkensstapel toegediend.

Prijs varkenspoten is verdubbeld

Prijs varkenspoten verdubbeld 
De export van varkensvlees naar China is zeer lucratief voor Canadese exporteurs. In de afgelopen 2 jaar is de prijs van varkenspoten verdubbeld tot omgerekend 1,85 euro per kilo. Normaal gesproken bedraagt de waarde van een varkenskarkas in Canada ongeveer 180 dollar. Dankzij de Chinese vraag naar bijproducten is de karkaswaarde met ten minste 10 dollar gestegen. Zo laat Sunterra Meats uit de Alberta weten. 

Kennissessie varkensmarkt en politiek
Laat u op maandag 12 juni 2017 in Arnhem gratis* bijpraten over de laatste politieke ontwikkelingen en marktontwikkelingen uit de varkenshouderij. 

De avond heeft verschillende sprekers, waaronder:
- Jaco Geurts (Tweede Kamerlid CDA),
- Jan Schuttert (voorzitter adviescommissie DCA BestPigletPrice en DCA Beursprijs 2.0)
- Pieter Post (DCA-marktexpert). 

De leiding is deze avond in handen van Henk Bleker. 
Meldt u hier gratis aan

* Het evenement is gratis voor Varkens & Voer Pro abonnees. Niet-abonnees betalen 10 euro entree.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden