De varkensmarkt in Europa zit in een zijwaartse flow en kan daar moeilijk uit ontsnappen. De vleesmarkt prikkelt nauwelijks, terwijl het aanbod bijna wekelijks wordt beïnvloed door gebroken weken.
De prijszetting op de Duitse varkensmarkt toonde deze week een ietwat gezapig beeld. De Internetbeurs noteerde dinsdag 6 juni een min van 0,01 euro, maar die werd vrijdag weer tenietgedaan. Tussendoor bleef de Duitse varkensprijs steken op 1,81 euro per kilo. Historisch gezien is dit een uitstekend niveau. Desondanks spreken vleesvarkenshouders de hoop uit voor verdere verhogingen. Het zijn de hoge bigkosten die deze hoop doet leven.
Sacramentsdag in Duitsland
Volgende week donderdag, 16 juni, is het Sacramentsdag in Duitsland. Dit betekent dat veel slachterijen de deuren gesloten houden. Nederlandse handelaren die varkens in Duitsland leveren, merken de gevolgen. Zo houdt Tönnies bijvoorbeeld de boot wat af en ook bij andere slachterijen is het dringen voor plaatsingsruimte. Ondanks dat Duitsland afstevent op een gebroken week heeft dit geen grote gevolgen voor Nederland. Over het algemeen vinden handelaren redelijk afzet, al verschilt het per handelaar.
Vleesmarkt op slot
De varkensprijzen in Europa leunen op een krap tot normaal aanbod. Aangezien de noteringen op een hoog niveau prijken, heeft de markt een krachtig impuls nodig om te plussen. De kans dat die impuls uit de vleesindustrie gaat komen, is gering. De worstmakers zijn aan alle kanten uitgeknepen en kunnen hogere inkoopprijzen niet trekken. Buiten Europa klinkt de Chinese vraag wat in. Volgens slachterijen is het ''Chinese vuurwerk'' er vanaf. De goede rendementen op bijproducten zakken terug naar gematigder niveaus.
Op de wereldmarkt is de concurrentie vanuit de VS, Canada en Brazilië stevig. Europese slachterijen spreken over tragere afzetmogelijkheden. Een sterkere euro verzwakt de Europese concurrentiepositie. Daarbij is het Britse pond verzwakt door de politieke verkiezingen. Dit bemoeilijkt de export naar het Verenigd Koninkrijk. De impuls moet dus van eigen bodem komen. Echter, de vraag uit de retail is deze weken maar heel gewoon. Voor de tweede week op rij waren de prijzen voor hammen, buiken, het middenstuk en het voorstuk in het beton gegoten.
Onveranderd de nieuwe week in
Met het oog op de goede weersvoorspellingen kan de vraag naar BBQ-onderdelen levendiger worden. Het effect hiervan op de markt moet echter nog blijken. Vooralsnog staat de vleesmarkt onder lichte druk en daarom blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op 1,74 euro. De prijs van levende varkens noteert eveneens onveranderd op 1,37 euro.
Kennissessie varkensmarkt en politiek
Laat u op maandag 12 juni 2017 in Arnhem gratis* bijpraten over de laatste politieke ontwikkelingen en marktontwikkelingen uit de varkenshouderij.
De avond heeft verschillende sprekers, waaronder:
- Jaco Geurts (Tweede Kamerlid CDA),
- Jan Schuttert (voorzitter adviescommissie DCA BestPigletPrice en DCA Beursprijs 2.0)
- Pieter Post (coördinator DCA noteringen).
De leiding is deze avond in handen van Henk Bleker.
Meld u hier gratis aan
* Het evenement is gratis voor Varkens & Voer Pro abonnees. Niet-abonnees betalen 10 euro entree.