Inside: Varkensmarkt

Fors minder varkensvlees naar China

29 Juni 2017 - Wouter Baan

De exportcijfers van varkensvlees naar China zijn in april bijna gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Ook de onderliggende waarde kreeg een forse knauw. De export naar Japan en Zuid-Korea plussen wel, maar compenseren het verloren marktaandeel in China niet. Wat is de reden van deze halvering?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Prijskwestie
Overigens is het niet zo dat China minder importeert, want het ingevoerde volume aan varkensvlees in de eerste 4 maanden steeg licht. De EU lijkt markt te zijn verloren aan de VS en Canada. De prijskloof van varkens in Europa en de VS bedroeg in april omgerekend circa € 0,60 per kilo in het voordeel van Amerikaanse exporteurs. 

De grafiek schetst de prijskloof in april tussen de Duitse varkensprijs en de Iowa/Minnesota-notering (VS). 

Zuid-Korea en Japan
Opvallend is de plus uit Zuid-Korea. De export steeg met 33,3% tot 96.890 ton. Ook Japan slokte 9,3% meer varkensvlees op tot 138.023 ton. Onderaan de streep worden toch rode cijfers geschreven, want per saldo daalde de export in de eerste 4 maanden met 2,8% tot 1,28 miljoen ton.

De totale exportwaarde noteert €2,64 miljard. Een plus van 14,1% ten opzichte van vorig jaar. De gestegen waarde in combinatie met minder volume komt vooral doordat de Europese varkensprijzen dit jaar aanzienlijk hoger staan dan vorig jaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden