Inside: Varkensmarkt

Europese varkensprijzen tonen stabilisatie

31 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

De Europese referentieprijs voor varkens liet in de laatste weken van juli nog wat dalingen zien, maar wist zich in de daaropvolgende week weer te herstellen. Laat de Europese varkensmarkt daarmee stabilisatie zien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het einde van de maand juli daalde de Europese referentieprijs nog met €0,50 per 100 kilo, maar in de week daarna wisten de prijzen te stijgen met €1,36 per 100 kilo. Daardoor kwam de Europese referentieprijs uit op €171,12 per 100 kilo. 

171,12

euro

per 100 kilo is referentieprijs in de EU

Die prijs ligt €6 per 100 kilo lager dan 7 weken geleden, toen er een piek werd behaald. Echter, de prijs ligt alsnog €7 per 100 kilo hoger dan vorig jaar in deze periode. 

Vraag en aanbod in balans
De minimale prijsbewegingen van de afgelopen periode (4 weken voor 20 augustus) suggereren dat er een balans is gevonden tussen het aantal geleverde varkens en de vraag naar die varkens. Bovendien kan de Europese varkensuitvoer naar Aziatische markten het niveau van vorig jaar goed bijbenen.

Als de vraag naar varkensvlees de komende maanden lager wordt en de voorraad nog niets verder herstelt, dan kunnen de mogelijkheden voor verdere prijsstijgingen worden beperkt. 

Stabiliteit in meeste landen
De varkensprijzen in Spanje, Denemarken en Nederland bleven in de bovenstaande periode grotendeels ongewijzigd. In Duitsland nam de prijs wel wat toe, maar heel langzaam (stijging van €1,54 per 100 kilo in 4 weken). Daarentegen daalden de prijzen in Frankrijk met €2 per 100 kilo.  

De stijging in de Europese referentieprijs voor varkens nam voornamelijk toe door de enorme stijging van de Italiaanse referentieprijs. Die toonde een plus van maar liefst €38 per 100 kilo. 

Britse pond heeft effect
De Britse prijs noteert ook relatief stabiel in de genoemde periode. De eindnotering kwam uit op €180,71 per 100 kilo, daarmee laat de prijs wel een daling zien van €3 per 100 kilo. Een verdere verzwakking van het Britse pond zou er wel voor kunnen zorgen dat de prijzen de komende tijd verder dalen. 
De Europese referentieprijs voor varkens over de maanden heen. 
Bron: AHDB Pork

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden