Inside: Varkensmarkt

Duitse biggenmarkt gaat rode weken tegemoet

11 September 2017 - Wouter Baan

De Duitse biggenprijs was tot vandaag, maandag 11 september, de stabiele factor in een onrustige markt. Door een aangekondigde verlaging in Duitsland, neemt ook de druk op de DCA BestPigletPrice (BPP) verder toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkenssector kan zich opmaken voor een week met rode noteringen. Zowel de varkens- als de biggenprijs staat onder flinke druk. In de afgelopen week bleef de Nord/West-biggenprijs nog staan op €57 per big. Voor deze week is een verwachte prijsdaling van €2 afgekondigd.

Het is niet zo dat de Duitse biggenmarkt nu pas druk ervaart. Zo werden de toeslagen in een eerder stadium al teruggeschroefd. De basisprijs ontkomt volgende week waarschijnlijk ook niet aan een stevige correctie.

In alle delen van Duitsland zijn biggen goed verkrijgbaar 

Stabiel, dankzij Noord-Duitsland
De reden dat de Duitse biggenprijs zo lang bleef staan, heeft overigens een reden. Het was vooral te danken een goede vraag naar biggen in Noord-Duitsland. Nu exporterende landen, als Denemarken en Nederland, structureel meer landen op de korrel hebben, blijft deze streek wat onder bevoorraad. Inmiddels zijn de biggen ook daar makkelijker te krijgen. In Duitsland wordt gesproken over een oplopende druk door een groeiend aanbod.

Correctie
Ook Nederlandse handelaren onderschrijven het oplopende biggenaanbod. En ondertussen wordt er steeds meer rekening gehouden met het feit dat de Duitse varkensprijs woensdag 13 september een correctie tegemoet gaat. Ook buitenlandse media spreken van een onhoudbare situatie.

Mocht een verlaging werkelijkheid worden, is dat tevens weinig opbeurend nieuws voor de biggenmarkt. De vleesvarkenshouder zal dan nog meer gaan afwachten en speculeren op verdere prijsverlagingen. In Nederland heeft Vion maandagmiddag het voortouw genomen door met €0,03 te verlagen tot €1,66 per kilo.

Aanbod drukt BPP
Ook na de correcties van de afgelopen weken staat de BPP, volgens sommige handelaren, nog altijd te strak. Vleesvarkenshouders die biggen opleggen, betalen inclusief toeslagen, nog altijd ruim boven de €50 per big. Dit terwijl de varkensmarkt er niet florissant voorstaat.

De DCA BestPigletPrice daalt deze week met €1,50 tot €45,50 per big. Daarmee staat de notering op exact hetzelfde prijsniveau als vorig jaar in week 37. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden