De slachtcijfers in Nederland, Duitsland en Frankrijk overstijgen begin september ruimschoots het niveau van vorig jaar. Hoe komt dat? Neem een abonnement op Varkens & Voer Pro en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op de varkensmarkt.
In Nederland hingen vorige week (week 36) 301.000 varkens aan de haken. Het was de eerste keer sinds mei dat het aantal slachtingen weer boven de grens van 300.000 varkens uitkwam, een grens die duidt op een ruim aanbod. Sinds 2008 is deze grens in week 36 niet overschreden. Van voorgaande jaren is geen data beschikbaar.
Tekst gaat verder onder de grafiek.Sinds week 25 (eind juni) worden er in Nederland meer varkens geslacht dan in 2016.
Vraag joeg biggenkrapte aan
De biggenkrapte van dit voorjaar is daarom in geen velden of wegen te bekennen. De slechte beschikbaarheid van biggen, in maart en april, moet dus gezien worden in teken van een goede vraag. Een vraag die aangezwengeld werd door optimisme op de varkensmarkt die momenteel niet te bespeuren is.
Duitsland
Duitse slachterijen verwerkten 993.655 varkens, een plus van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. Ook noteert week 36 in 2017 ruim 1% boven het 5-jarig gemiddelde. Met een gemiddeld gewicht van 97,58 kilo zijn de varkens ook een halve kilo zwaarden dan vorig jaar.
In het eerste half jaar verwerkte Duitsland 26,66 miljoen varkens. Hiervan werden 2.02 miljoen varkens uit andere landen geïmporteerd, ofwel zo’n 7.1%. In heel 2016 was het aantal geïmporteerde varkens 7,8% op het aantal slachtingen. Deze cijfers zijn opvallend in het teken van de krimpende varkensstapel in Duitsland.
Frankrijk
Ook in Frankrijk is, met 380.726 geslachte varkens, veel aanbod te bespeuren. Ten opzichte van 2016 waren de slachthaken ruim 3% meer gevuld. Overigens is dit pas de zesde week dat het slachtcijfer ruimer uitpakt dan vorig jaar. Door de flauwe vleesmarkt en het ruime aanbod staat de Franse varkensprijs al weken in het rood.
Meer marktcijfers? Bezoek de databank.