Inside: Varkensmarkt

Nederland gekroond tot grootste baconexporteur

15 September 2017 - Wouter Baan

Nederland is in juli uitgeroepen tot grootste leverancier van bacon in Groot-Brittannië. Meer lezen? Neem een abonnement op Varkens & Voer Pro en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Per saldo daalde de Britse import van hammen en bacon in juli met 13% tot 17,4 duizend ton. Deze daling is vooral een gevolg van minder invoer uit Denemarken en Duitsland. De import van Nederlandse bacon steeg in juli juist met 21%. Daarmee mag Nederlandse zich over juli kronen al grootste leverancier van bacon in Groot-Brittannië.

De maand juli wijkt af van voorgaande maanden

De Britse import van varkensvlees toont over juli een daling van 1% tot 36,3 duizend ton. Daarmee wijkt de maand juli af van voorgaande maanden. In de eerste 7 maanden importeerde Groot-Brittannië 19% meer varkensvlees tot 272,2 duizend ton.

Meer export
De export van de Britste varkenssector zit dit jaar in de lift. In juli werd 17,6 duizend ton varkensvlees geëxporteerd, een plus van 20% tegenover dezelfde maand vorig jaar. Binnen Europa boekt de export van varkensvlees wisselende cijfers. Zo werd naar Nederland 16% minder geëxporteerd. De uitvoer naar Duitsland steeg juist met 5%. Ook Denemarken importeerde fors meer Brits varkensvlees.

Buiten Europa was China aan de markt met een volumegroei van 7% tot 3,4 duizend ton. Ook andere Aziatische landen namen meer varkensvlees op. Mede dankzij de stijgende volumes steeg de onderliggende exportwaarde met 25% tot £23,8 miljoen.

Groot-Brittannië wint terrein in Azië

Afwijkende trend met vaste land
Ongetwijfeld is de lagere stand van het pond een aanjager voor de toename in de export. Dat Groot-Brittannië in de maand juli meer varkensvlees naar China exporteerde, strookt niet met de dalende exportcijfers die Europa daar al het hele jaar laat zien. Tussen januari en juni daalde de Europese export naar China met 31,1% tot 684.569 ton. Ook in het derde kwartaal verloopt de afzet, volgens slachterijen, minder soepel.

Per saldo exporteerde Europa in de eerste 6 maanden 11% minder varkensvlees tot 1,88 miljoen ton. De Britten exporteerden, tussen januari en juli, juist 1% meer varkensvlees tot 190,8 duizend ton.  

Een overzicht van de Britse import- en exportcijfers. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden