De varkensmarkt ging vorige week diep door het stof. Het gevolg is dat de scheve verhouding tussen de vleesvarkenshouder en de vermeerderaar dreigt te ontsporen. In navolging van de Beursprijs, krijgt ook de DCA BestPigletPrice (BPP) een tik te verwerken.
Er hangen vrije biggen boven de markt die het algehele sentiment tekenen. Wat dat betreft is de situatie op de biggenmarkt niet anders dan de weken daarvoor. Het enige verschil is dat de varkensprijzen vorige week gigantisch hard onderuit zijn gegaan. Ook voor deze week zijn de kaarten op de varkensmarkt slecht geschud.
De maat vol
Vleesvarkenshouders zijn het hele jaar al zoet gehouden, met de verwachting dat de dure biggen terugbetaald zouden worden door slachterijen. Niets is minder waar. De focus van kwaliteit wordt steeds meer verlegd naar prijs.
Ook binnen vaste koppelingen. Bij de juiste kwaliteit zijn vleesvarkenshouders graag bereid om hun vermeerderaar trouw te blijven, alleen niet tegen alle geld. Volgens handelaren begint prijs steeds meer een issue te worden.
Korte metten, of geleidelijke daling?
Iedereen is het erover eens dat de DCA BestPigletPrice terug moet in prijs. Eens te meer omdat de Duitse biggenprijs in een draaikolk naar beneden zit. De Nord/West-commissie heeft maandagmiddag 18 september de biggenprijs, over vorige week, met €2 gecorrigeerd tot €55 per big. Voor deze week is een neerwaartse trend van €3 per big afgekondigd. In de voorgaande weken moesten de toeslagen er al flink aan geloven. In Duitsland wordt gesproken over een te volle markt.
In Nederland lopen de meningen uiteen of de BPP in 1 ruk terug moet, of dat een geleidelijke daling beter is. De handel is het wel eens over het feit dat de scheve verhouding tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder recht getrokken moeten worden. De DCA BestPigletPrice rest niets anders dan een stevige verlaging en daalt met €3 tot €42,50 per big.
Vion: stuiver eraf
Slachterij Vion heeft maandagmiddag 18 september de varkensprijs met €0,05 gecorrigeerd tot €1,61 per kilo. Volgens Vion wordt de daling ingegeven door een ruim aanbod van zware vleesvarkens en een slechte vleesmarkt. Het vleesprijzen van het voorstuk en de buiken dalen daarbij harder dan de andere onderdelen.
Daarbij had de slachterij meer verwacht van de vraag die zou opspelen na de vakantieperiode. Met name de vraag uit Duitsland en Oost-Europa valt tegen.