Handel doodgebloed

Termijnmarkt varkens en mest uit de lucht

25 September 2017 - Wouter Baan

Op de European Energy Exchange (EEX) wordt de varkens- en biggentermijnmarkt uit de lucht gehaald. Dit heeft de EEX bekend gemaakt.

Ook de handel in mestcontracten stopt per direct. Vanaf vandaag, maandag 25 september, is het niet meer mogelijk om in varkens, biggen en mestcontracten te handelen. Erg levendig was de handel in de afgelopen jaren echter niet te noemen. Waarschijnlijk heeft de EEX daarom besloten om de handel stop te zetten.

Succes in jaren '90
In de jaren '80 werd de termijnmarkt voor varkens geïntroduceerd. In de jaren '90 werd het ook mogelijk om biggen op de termijnmarkt te verhandelen. Volgens DCA-marktexpert Edwin Burgers was de varkenstermijnmarkt tot de varkenspest, eind jaren '90, redelijk succesvol. Daarna nam de koopinteresse af. "In de afgelopen jaren is de handel, min of meer, doodgebloed."

Meer verkopers dan kopers 

Volgens Jan Bakker van de Vries & Westermann B.V. hebben slachterijen de termijnmarkt voor varkens nooit omarmt. "De slachterijen meenden de termijnmarkt niet nodig te hebben om hun prijsrisico’s af te dekken. Aan de verkoopzijde was de koopinteresse altijd veel groter, maar voor handel zijn meerdere partijen nodig."

In de jaren '90 was de varkenstermijnmarkt in Nederland toonaangevend. "Toen Duitsland vanaf 2000 nagenoeg zelfvoorzienend was, werd in Duitsland een tweede beurs opgericht." In Europa was volgens Bakker echter geen ruimte voor 2 beurzen, waarop de Nederlandse beurs aan de Euronext de deuren sloot. Nu sluit ook de Duitse termijnmarkt haar deuren. 

Termijnmarkt melk in 2018 
Daar waar de varkenstermijnmarkt stopt, gaat de termijnmarkt voor melk verder. De EEX heeft aangekondigd dat het in 2018 mogelijk wordt om rauwe melk, middels termijncontracten, te verhandelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden