Inside: Varkensmarkt

Een hogere varkensprijs is nog ver weg

29 November 2017 - Wouter Baan

Op de varkensmarkt wordt de hoop vaak gevestigd op Kerst. Net als Pasen is Kerst een moment waarop de markt naar een climax toewerkt. Vaak gaat dit gepaard met prijsverhogingen. Een garantie is dit echter niet, zo blijkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weken nabij Kerst en Oud en Nieuw zijn doorgaans enerverend. Stabiliteit is meestal ver te zoeken. Op basis van het 5-jarig gemiddelde wordt de prijsrally al vanaf half november ingezet; 2016 was een schoolvoorbeeld van een traditionele Kerstopleving. Toen steeg de Duitse varkensprijs, tussen half november en half december, met €0,10 tot €1,62 per kilo. Dit als gevolg van een krap aanbod.

In de laatste 2 weken van het jaar ging echter het mes in de varkensprijs en zakte de notering terug tot €1,48 per kilo. Als de eindejaarsrally al winst brengt, dan is dat meestal tijdelijk. De correctie die volgt is vaak groter.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De Duitse varkensprijs breekt in 2017 waarschijnlijk met het 5-jarig gemiddelde.Veel varkens in Nederland
December 2016 zit bij sommigen nog vers in het geheugen. Daarom wordt er dit jaar opnieuw gehoopt op een prijsopleving. Of die er ook komt, is nog maar de vraag. In het restant van 2017 kan bijna geen tekort aan varkens ontstaan. Tot eind oktober was er sprake van een overaanbod aan biggen, wat betekent dat er voorlopig nog veel vleesvarkens in de pijplijn zitten. De dalende biggenmarkt heeft immers tot half november aangehouden. Diverse partijen bevestigen dat de stallen her en der flink vol zitten.

Bovendien gaan er dit jaar structureel minder levende vleesvarkens naar Duitsland, van week tot week zo’n 10%. Slachterijen hebben sinds de zomer eerder te veel, dan te weinig varkens. De laatste verhoging dateert alweer van begin juni. Het is niet waarschijnlijk de slachtcijfers in de laatste weken van 2017 teruglopen. Het is veel waarschijnlijker dat het slachtrecord uit 2015 (week 51: 341.000) wordt overtroffen. Nederlandse slachterijen bevestigen dat ze in december ook op zaterdag gaan slachten. Als Kerst geweest is, wordt het slachttempo flink teruggeschroefd.

Na Kerst wordt het slachttempo flink teruggeschroefd 

Kerst valt ongunstig
Dat er dit jaar varkens naar voren worden gehaald, is waarschijnlijk. Kerst valt dit jaar, qua uitval van slachtdagen, niet gunstig. Kerst valt namelijk op maandag en dinsdag, wat betekent dat er 2 slachtdagen verloren gaan. Ook nieuwsjaardag valt buiten het weekend. In 2016 vielen zowel eerste Kerstdag als nieuwjaardag op een zondag, waardoor de impact minder groot was. Daarbij ligt de vleeshandel tussen Kerst en Nieuwjaar bijna volledig stil, om vervolgens lauw van start te gaan in de eerste weken van nieuwe jaar. 

Handelaren melden dat varkenshouders nu al anticiperen op de kalender. Dit door varkens naar voren te halen. De kans op een varkensprop tussen Kerst en nieuwjaar is immers realistisch. In de markt wijst niets erop dat er voor Kerst nog een krap varkensaanbod ontstaat. Danish Crown stuurt bijvoorbeeld aan om het slachtgewicht terug te brengen tot de Kerst. Op die manier probeert de slachterij te sturen op het vleesaanbod. Veel Nederlandse handelaren opteren om de varkensprijs zo lang mogelijk stabiel te houden. Een plus forceren gaat waarschijnlijk een 'boemerangeffect' opleveren. 

Januari en februari uitdagend
Op de huidige prijsniveaus kunnen slachterijen rendement schrijven, zo bevestigen meerdere partijen. De noodzaak om momenteel te verlagen, is er daarom niet. Met de start van het nieuwe jaar kan dit anders worden. Het eerste kwartaal is doorgaans een matte periode, qua vleesafzet. Het levert in de eerste weken dan ook bijna altijd dalende vleesprijzen op. In Spanje wordt gevreesd dat de notering begin 2018 verder terugzakt, dan de forse correctie die de Spanjaarden al te verweken hebben gekregen.

In heel Europa zijn de vooruitzichten voor 2018 niet bijster positief. De Denen melden een groeiende zeugenstapel (van 3%), terwijl productiviteit eveneens toeneemt. Ook in de Verenigde Staten zijn meer varkens op komst. Het kon weleens tot maart gaan duren, voordat de varkensprijzen in Europa weer serieuze plussen weten weg te zetten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden