Inside: Varkensmarkt

Zaterdagslacht brengt vleesmarkt uit balans

8 December 2017 - Wouter Baan - 10 reacties

Een groot varkensaanbod zorgt voor torenhoge slachtcijfers, waardoor er veel vlees beschikbaar komt. Wat doet dit met de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wekenlang ging de varkensmarkt door een saai en vlak landschap. Daar heeft Vion maandag 4 december een einde aan gemaakt door de varkensprijs met €0,03 terug te schroeven tot €1,42 per kilo. Ondanks de 'verlagingsgeruchten', kwam deze mutatie toch nog onverwacht. Een aantal handelaren hadden dit minimaal een week later verwacht. De Nord/West-commissie hield, ondanks druk van de Duitse slachterijen, voet bij stuk door de notering te laten staan op €1,45 per kilo. 

In Nederland gingen Compaxo (-€0,01 tot €1,37) en de Pali Group (-€0,01 tot €1,40) deels mee met Vion. Van Rooi Meat liet de notering wel staan op €1,38 per kilo. Klaarblijkelijk is de urgentie om te verlagen bij de ene slachterij groter dan bij de andere. De Duitse Internetbeurs bleef vrijdag gelijk aan dinsdag op €1,48 per kilo, al bleven veel partijen onverkocht.

Middelstuk staat onder druk op vleesmarkt 

Bacon onverwacht omlaag
Vleesverwerkers zeggen dat de wekenlange hoge slachtcijfers niet gunstig zijn om de vleesprijzen overeind te houden. Slachterijen slachten deze weken volop op zaterdag en dat maakt dat er veel vlees beschikbaar komt.

De baconafzet naar Groot-Brittannië ging deze week onverwacht terug in prijs, waardoor het middel €0,05 per kilo moest inleveren, terwijl een nieuwe verlaging voor dit onderdeel waarschijnlijk op komst is. Het verklaart waarom de varkensprijs bij sommige slachterijen werd bijgesteld. Qua volume wordt de afzet naar Groot-Brittannië overigens niet als tegenvallend omschreven.  

Veel varkens, veel worstkoeien
Het aanbod van worstkoeien wordt als groot omschreven, wat tevens terug te zien is aan de oplopende runderslachtcijfers. Desondanks is de zeugenmarkt deze week op zijn plek gebleven.

Door het grote varkensaanbod stromen de slachthaken bij de verschillende slachterijen de komende weken gemakkelijk vol. Met een volle slachtweek voor de boeg en verlagingen op komst, krijgen handelaren uit alle hoeken en gaten varkens aangeboden. Naar volgende week toe krijgt de handel het gros overigens redelijk geplaatst, al schieten hier en daar wel partijen over.

DCA Beursprijs omlaag
Doordat de varkensmarkt aan het wankelen is geslagen, raakt ook de DCA Beursprijs 2.0 uit balans. De notering voor geslachte varkens daalt met €0,05 tot €1,31 per kilo, terwijl de prijs voor levend daalt tot €1,03 per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden