Inside: Varkensmarkt

Varkensmarkt snijdt DCA BestPigletPrice de pas af

11 December 2017 - Wouter Baan

Wat betekenen de ontwikkelingen op de varkensmarkt voor de DCA BestPigletPrice?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aantrekkende biggenhandel van de laatste weken is ietwat tot bedaren gekomen. De importerende landen bieden terug, terwijl Nederlandse vleesvarkenshouders weerstand uiten voor verdere verhogingen. Dit is logisch, omdat de recente mutaties op de varkensmarkt en slachterijen mogelijk nog onaangename verassingen in petto hebben.

Duitse vraag verschilt sterk per regio

In Duitsland is juist een licht aantrekkende vraag waarneembaar. Al is er per saldo genoeg aanbod om de vraag af te dekken; mede door een zwakke vraag in Zuid-Duitsland en in deelstaten zoals Beieren en Baden-Württemberg. Al met al ziet het niet naar uit dat de Nord/West-biggenprijs nog van zijn plek komt dit jaar. De trendmelding voor deze week is opnieuw onveranderd, terwijl de notering over vorige week gelijk bleef op €41,50 per big.

In Europa is sprake van een seizoensmatig teruglopend aanbod. Dit was de laatste weken terug te zien in de noteringen in Noordwest-Europa (Nederland en België) en Spanje. Door de verlagingen op de varkensmarkt opteren echter weinig handelaren voor een verdere verhoging. Zodoende blijft de DCA BPP gelijk op €38 per big.

Vion verlaagt niet verder
Nadat Vion vorige week als eerste slachterij een verlaging afkondigde, blijft de varkensprijs deze week gelijk op €1,43 per kilo. Vion spreekt over een vleesmarkt die enerzijds langzaamaan aantrekt door de kerstvraag op onderdelen in het vers-segment (haasjes en ribfilets). Anderzijds kampt de slachterij met een tegenvallende afzet van hammen en bacon. Bovendien wordt gesproken over een blijvend ruim varkensaanbod.

De markt ging er al vanuit dat Vion niet nogmaals een verlaging zou doorvoeren, gezien andere Nederlandse slachterijen maar gedeeltelijk volgden. Een Duitse verlaging hangt overigens wel in de lucht, vernemen diverse handelaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden