Inside: Varkensmarkt

Overgewicht speelt varkensmarkt parten

15 December 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkensmarkt werkt zich door moeilijke weken heen, waarbij de stemming wordt omschreven als chaotisch. Vrijwel elke handelaar kampt met hetzelfde probleem: de varkens zijn te zwaar en het zijn er te veel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat een prijsverlaging op korte termijn gepland stond, had vrijwel iedereen op de varkensmarkt wel gedacht. Dit neemt niet weg dat een verlaging rauw op het dak kan vallen. Zeker bij vleesvarkenshouders. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland heeft de markt een wending naar beneden genomen. De Duitse varkensprijs daalde met €0,05 tot €1,40 per kilo. In België heeft zich eenzelfde verlaging voorgedaan.

Een positief aanknopingspunt is dat de Internetbeurs vrijdag 15 december op €1,43 per kilo bleef staan, waarbij 5 van de 8 aangeboden partijen zijn verhandeld. Momenteel leeft de verwachting dat Duitse slachterijen niet per se verder willen verlagen, al blijft de markt onvoorspelbaar. Een verlaging met 3 tot 5 cent behoort ook tot de mogelijkheden, zeker nu het stabiliseren van de prijs tot en met de eerste week van januari deze week is mislukt.

Er zijn te veel varkens voor het aantal slachthaken 

Te zware varkens
Ondanks dat slachterijen volop slachten, valt het voor de Nederlandse handel niet mee om varkens nog geplaatst te krijgen. In veel gevallen is het passen en meten. Dit is al weken het geval, wat duidelijk terug te zien is aan de slachtcijfers. Het komt doordat de varkens in Nederland veel te zwaar zijn. Bijna iedere varkenshouder kan in het voren varkens opgeven en daar wordt momenteel goed gebruik van gemaakt. Gemiddeld genomen zijn de geslachte varkens in Nederland ruim 2 tot 3 kilo zwaarder dan andere jaren. Sommige handelaren melden zelfs een gewichtsverschil van 4 kilo.

Een verlaging was nodig om de slachtlijnen draaiende te houden tot aan de Kerst, menen sommige handelaren. Bepaalde onderdelen van het varken moeten momenteel worden ingevroren, waarvoor slachterijen nog geen afzet hebben. Bij dit grote aanbod kan de markt het zich simpelweg niet permitteren dat slachterijen het tempo terugschroeven. Dan was de situatie wellicht geëscaleerd tussen Kerst en Nieuwjaar, of anders in de eerste weken van 2018. Korte pijn is dan beter dan een sluimerende markt in het nieuwe jaar, zo leeft de gedachte.

Ook op de vleesmarkt doen zich verlagingen voor, hoewel er wel verschil is tussen de diverse onderdelen.  Zo zijn het middel, de schouders (voorstuk) en de buiken deze week met €0,05 per kilo in prijs gedaald.

DCA Beursprijs
De verlaging van vorige week heeft veel stof doen opwaaien. Desondanks is ook voor de komende week een verdere verlaging onafwendbaar. De DCA Beursprijs 2.0 muteert voor geslachte varkens met 2 cent naar €1,29 per kilo. De prijs van levende varkens daalt 1 cent en komt uit op €1,03 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden