Inside: Varkensmarkt

Geen beweging te krijgen in DCA BestPigletPrice

18 December 2017 - Wouter Baan

Op de biggenmarkt spreken sommigen van een levendige handel. Wat is de stemming op de biggenmarkt en welke richting kiest de varkensprijs van Vion?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn de laatste weken veel varkens geslacht. Dit betekent dat er veel ruimte is voor nieuwe opleg. Ook naar Duitsland trekt de afzet voorzichtig aan, al mag het zeker geen levendige vraag heten. Anderen vinden dat de afzet verflauwd, zo richting het einde van het jaar. Per saldo kan gezegd worden dat vraag en aanbod momenteel redelijk in balans zijn.

€38

noteert

de DCA BestPigletPrice

Voor de vrije koppels is geen wilde vraag, maar vanuit de vaste koppelingen stromen relatief weinig biggen de vrije markt op. Vanwege de gematigde perspectieven op de varkensmarkt houden sommige gelegenheidsmesters de boot af. Desondanks krijgt vrijwel iedere handelaar de biggen geplaatst. De DCA BestPigletPrice blijft deze week zodoende stabiel op €38 per big.

Zoals verwacht bleef de Nord/West-biggenprijs stabiel op €41,50 per big, terwijl de trendmelding voor deze week onveranderd is. In Spanje is beduidend meer vraag naar biggen. Dit is duidelijk af te lezen aan de Spaanse biggenprijs, die vorige week met €2 steeg naar €34 per big. In de week daarvoor steeg de notering ook al met €1.

Stemming bedrukter
Het grote verschil met vorig jaar is de stemming onder vleesvarkenshouders in Europa. Qua aanbod in dieraantallen is de markt, min of meer vergelijkbaar met eind 2016. Echter, qua vraag is dit niet het geval; 1 jaar terug waren vleesvarkenshouders veel optimistischer gestemd, waardoor iedereen aasde op volle stallen.

Ook toen vlakte de BPP tussen Kerst en Nieuwjaar af, maar in de tweede week van januari pluste de biggenmarkt alweer. Vanwege de bedruktere stemming, wordt in 2018 een vlakkere start van de biggenmarkt verwacht.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

Een jaar terug noteerde de BPP €49 per big in week 51

Varkensprijs Vion
Deze week werd met meer dan gewone belangstelling gekeken naar de notering van Vion voor vleesvarkens. Er werd rekening gehouden met een forse verlaging, maar hoe hoog die uit zou komen daarover verschilden de meningen. Uiteindelijk kwam de mutatie neer op min 4, waardoor Vion de varkensnotering in de afgelopen 3 weken in totaal met €0,07 naar beneden heeft bijgesteld. En dat is gelijk aan de mutatie die de DCA Beursprijs 2.0 in de achterliggende 3 weken heeft toegepast.

Als grond onder de verlaging geeft Vion aan dat de afzet naar de industrie vanaf woensdag beperkt is. Door de aanstaande feestdagen, willen vleeswarenbedrijven vanaf vrijdag geen vlees meer ontvangen. Veel bedrijven zijn in week 52 gesloten. De laatste weken hebben de slachterijen veel vlees op voorraad gedraaid, waardoor de vleesprijzen (onder andere hammen, schouders en bacon) onder druk staan. Binnen Europa is volgens Vion de situatie vergelijkbaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden