Inside: Varkensmarkt

Giga exportwinst op de Filipijnen

19 December 2017 - Wouter Baan

De Nederlandse varkenssector heeft dit jaar, qua export, grote winst geboekt op de Filipijnen. Het Aziatische land slokt fors meer varkensvlees op en ook in de komende jaren is het exportpotentieel groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Filipijnen zijn de achtste grootste producent van varkensvlees ter wereld met een productie van 1,63 miljoen ton varkensvlees in 2017. De consumptie wordt dit jaar geraamd op 1,92 miljoen ton. Dit betekent dat de Filipijnen op papier een importbehoefte hebben van zo’n 300.000 ton varkensvlees.

127

procent

meer varkensvlees naar de Filipijnen

De consumptie van varkensvlees zit sterk in de lift en is sinds de eeuwwisseling verdubbeld. Ook de productie neemt gestaag toe, maar in een minder snel tempo dan de consumptie. Als de huidige trends doorzetten, betekent dit dat ook in de komende jaren hier kansen liggen voor exporteurs van varkensvlees.

Nederland export fors meer
De Filipijnen hebben in de eerste 10 maanden van dit jaar 25,7% meer varkensvlees geïmporteerd en komen daarmee uit op 73.459 ton. Qua varkensvlees is Canada, met 20.133 ton (+42,1%) de belangrijkste leverancier. Duitsland volgt op plaats 2 met 17.139 ton (-13,3%), terwijl de Verenigde Staten (VS) het podium completeren met 11.178 ton (+127,5%).

Nederland is, na Frankrijk en Spanje, de zesde grootste leverancier met 2.246 ton. Dit is een toename van maar liefst 167,6%, ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Vergeleken met het exportvolume wat Nederland in andere Aziatische landen (zoals China, Japan en Zuid-Korea) exporteert, is het volume echter relatief klein. Het groeipotentieel is er daarentegen wel groot.

De Filipijnen
De Filipijnen zijn een eilandengroep met 7 keer zoveel landoppervlakte als Nederland. Het aantal inwoners groeit hard. In de afgelopen jaren zelfs met meer dan 1 miljoen per jaar tot 103 miljoen in 2016. Het land kampt echter met een grote werkloosheid en behoort tot een van de armere landen ter wereld. De agrarische sector is een drijvende kracht van de economie, waarbij de varkenssector een belangrijke tak is. 

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Slachtrijpe Filipijnse varkens op transport naar de markt. Foto: ShutterstockDe varkensstapel op de Filipijnen telt ruim 10 miljoen dieren. De productie wordt enerzijds georganiseerd door grote, professionele, varkensbedrijven. Anderzijds worden veel varkens gehouden in zogeheten 'backyard farms'. De export van Nederlandse goederen en diensten stelt historisch gezien weinig voor. Desalniettemin is het waterrijke land is via meerdere moderne zeehavens goed bereikbaar.

Vooral bijproducten
De Filipijnen zijn vooral een belangrijk afnemer van bijproducten, met een volume van 120.706 ton (+12,3%). Hier voert Duitsland de exportlijst aan met 32.270 ton (+34,2%), gevolgd door Spanje en de VS. Nederland volgt op plaats 5 met 8.556 ton, een toename van 30%.

Wat opvalt is dat Nederland, zowel met de afzet van varkensvlees als bijproducten, een grote procentuele groei heeft weten te realiseren op de Filipijnen. Ruim boven de gemiddelde toename in deze stromen.Een geroosterd varkenskarkas is een delicatesse op de Filipijnen. Foto: Shutterstock 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden