Inside: Varkensmarkt

Biggenprijs stabiel, slachterijen schaven bij

27 December 2017 - Wouter Baan - 3 reacties

De handel op de Nederlandse biggenmarkt tokkelt tussen Kerst en Nieuwjaar rustig door. De stemming valt niet tegen, maar van prijsreuring is geen sprake. Vion en Compaxo hebben de varkensprijs wel bijgeschaafd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenhandel wordt niet als tegenvallend omschreven. Vleesvarkenshouders zijn afwijzend tegen elke vorm van prijsverhogingen, maar niet zozeer in het opleggen van biggen. Veel stallen zijn in de afgelopen weken leeg gedraaid. Dit betekent dat er ruimte is ontstaan voor nieuwe opleg.

Ook in Duitsland is de markt, qua vraag en aanbod, redelijk goed in balans. Er wordt daarbij verwacht dat de Duitse biggenprijs (€41,50) voor 2018 niet meer van zijn plaats komt.

Spanje geeft vertekend beeld
De afzet naar de exportbestemmingen is niet in lijn met de beweging die de Spaanse biggenprijs laat zien. In de afgelopen week steeg de Spaanse biggenprijs met maar liefst €3 tot €37 per big. Dit betekent overigens niet dat de afzet tegenvalt. Wel zijn geluiden te horen dat de Spanjaarden terug bieden op Nederlandse biggen.

Biggenmarkt kan begin januari gaan opbloeien 

Vrijwel iedereen is het erover eens dat dit niet de week is om te plussen noch te verlagen. De DCA BestPigletPrice blijft dan ook staan op €38 per big. Ook Vion houdt de prijs gelijk. Wel wordt er geattendeerd dat de markt in de eerste weken van januari in beweging kan komen, als het leven weer zijn normale ritme aanneemt.

Vion corrigeert
Slachterij Vion heeft de varkensprijs met €0,01 verlaagd tot €1,37 per kilo. Per saldo is de varkensprijs van Vion is de afgelopen 4 weken met €0,08 gedaald. De verlaging van deze week kan gezien worden als een reactie eerdere verlagingen bij andere slachterijen, die eveneens €0,08 corrigeerden. Ook Compaxo heeft met €0,01 verlaagd tot €1,30 per kilo.  

De Duitse varkensprijs (VEZG) blijft in de laatste week van 2017 wel staan op €1,37 per kilo. Ook van Rooi houdt de prijs ongemoeid op €1,30 per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden