Inside: Varkensmarkt

Afzet prikkelt DCA BestPigletPrice nog niet

2 Januari 2018 - Wouter Baan

Net als de varkensmarkt maakt ook de biggenmarkt een vlakke start in 2018. Hoe is de stemming op beide markten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met vorig jaar, gaat de gemiddelde Europese biggenprijs in 2018 zo’n 10% lager van start: namelijk op €43 per big. Historisch gezien is de biggenmarkt echter nagenoeg in lijn met het gemiddelde tussen 2012 en 2016. Het afgelopen jaar was overigens ook een bijzonder jaar, gezien de noteringen in maart en april op recordhoogtes prijkten.

Biggenmarkt in balans
In de laatste weken van 2017 bleef de Nord/West-biggenprijs staan op €41,50 per big. Dit is waarschijnlijk ook de notering in de eerste week van januari, gezien de trendmelding onveranderd aanwijst. Qua vraag en aanbod is de handel redelijk in balans, zo ook in Duitsland. Sommigen merken dat de handel wat aantrekt, maar anderen zien nog hetzelfde beeld als in de laatste weken van december.

38

euro

openingsstand van BPP in 2018

De afnemers van verre bestemmingen schijnen terug te bieden, wat de stemming drukt. Anderen merken juist opwaarts potentieel in Spanje. Per saldo is er echter nog weinig aanleiding voor andere prijzen. Daarom blijft de DCA BestPigletPrice (BPP), ook in de eerste week van het nieuwe jaar, staan op €38 per big.

Varkensmarkt blijft staan
Na een paar weken vakantie is de Internetbeurs dinsdag 2 januari weer van start gegaan. Tijdens de eerste veiling van 2018 sloot de notering op €1,40 per kilo, €0,03 per kilo lager dan de slotstand van 2017 half december. Daarmee is de graadmeter van de Duitse varkensmarkt richting het niveau van de Duitse varkensprijs (€1,37 per kilo) afgezwakt.

Qua handelsvolume werd slechts minder dan de helft van de aangeboden partijen verkocht. Het kan gezien worden als een signaal dat de varkensmarkt begin januari eerder naar beneden nijgt dan omhoog. De varkensprijs van Vion blijft deze week staan op €1,37 per kilo.

De markt gaat er momenteel vanuit dat ook de Duitse varkensprijs woensdag 3 januari onveranderd blijft, ondanks dat er sprake is van aanbodsdruk. Half januari wanneer zowel de varkens- als biggenmarkt de draai weer heeft gevonden, wordt het waarschijnlijk duidelijker wat de stemming daadwerkelijk is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden