Wel als het aan Recombinetics ligt

Worden biggen straks gecastreerd geboren?

5 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

Als het aan het bedrijf Recombinetics uit Columbus (Ohio, Verenigde Staten) ligt, wordt het castreren van biggen binnenkort overbodig. Het bedrijf heeft namelijk een methode ontwikkeld, waarbij varkensgenen worden bewerkt en biggen daardoor van nature gecastreerd worden geboren.

Met deze techniek blijven de biggen hun gehele leven in een 'prepuberale staat'. "De techniek richt zich op de gezondheid van varkens en zorgt tegelijkertijd voor een goede kwaliteit van het vlees (zonder berengeur en -smaak)", aldus een woordvoerder van Recombinetics. Het Amerikaanse bedrijf wil de methode verder ontwikkelen, zodat de technologie wereldwijd beschikbaar wordt.

Een oplossing voor landen waar een verbod dreigt

Verbod komt dichterbij
Castratie wordt momenteel uitgevoerd om een berengeur en -smaak in vlees te voorkomen. Dit moet de kwaliteit van het vlees verbeteren. Op dit moment wordt castratie chirurgisch uitgevoerd. 

Echter, dit is al jarenlang een punt van discussie. In Duitsland is daarom een castratieverbod afgekondigd. De techniek van Recombinetics zou een oplossing kunnen zijn voor landen waar een verbod dreigt.

Subsidie toegekend
Op 14 december 2017 heeft de Foundation for Food and Agriculture Research een subsidie van $500.000 toegekend aan Recombinetics, om zodoende de nieuwe technieken te kunnen gebruiken. Aanvullende financiering komt van The Open Philanthropy Project.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden