Inside: Varkensmarkt

Opbrengstrecord voor varkensexport VS

10 Januari 2018 - Wouter Baan

November was een topmaand voor de Amerikaanse varkenssector. Nooit eerder bracht de export van varkensvlees zoveel geld in het laatje. Aan welk land is dit te danken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal exporteerden de Verenigde Staten (VS) in november zo'n 223.962 ton varkensvlees, een fractie minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In de eerste 11 maanden van 2017 exporteerde de VS zo’n 7% (2,23 miljoen ton) meer dan in 2016. Qua onderliggende waarde van het geëxporteerde varkensvlees was november zelfs de beste maand ooit. Vergeleken met dezelfde maand in 2016 steeg de onderliggende waarde met 5% tot $615.8 miljoen.

Zwakkere dollar is een steun in de rug

November was de vierde maand in de geschiedenis waarin de onderliggende waarde boven de $600 miljoen uitsteeg. Tot dusver in 2017 bedraagt de exportwaarde van varkensvlees $5,9 miljard (+10% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar). De goedlopende Amerikaanse varkensexport profiteert van een relatief zwakke dollar. In het afgelopen jaar is de dollar namelijk flink in waarde gedaald, ten opzichte van de euro.

Zuid-Korea aan de markt
Zuid-Korea is de exportbestemming die er bovenuit springt. Zo steeg de export naar Korea met 30% tot een waarde van $420 miljoen en steeg deze met 28% tot een volume van 153,569 ton. De volumes naar Korea lopen makkelijk weg, vanwege het vrijhandelsverdrag KORUS. Dit handelsakkoord tussen de VS en Zuid-Korea stelt varkensvlees vrij van importheffingen.

Ook buurland Mexico is een belangrijke afnemer. De afzet naar China en Hong Kong is daarentegen met 9% gedaald tot 454.816 ton. Vanaf oktober is de export naar China overigens weer wat aangetrokken. Dit vanwege een toenemende vraag, wat samenhangt met het Chinese Nieuwjaar (16 februari).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden