Inside: Varkensmarkt

Varkensprijs laat DCA BestPigletPrice niet koud

15 Januari 2018 - Wouter Baan - 13 reacties

Dat de varkensprijs zo'n knauw zou krijgen, werd begin vorige week niet gedacht. Onder flinke druk van vleesvarkenshouders wordt de opwaartse beweging, die de DCA BestPigletPrice toen maakte, nu weer teniet gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toch al matte vraag naar biggen in Duitsland is sinds vorige week woensdag helemaal ingestort. De reden hiervoor is de varkensprijs die een flinke tik te verwerken kreeg. Het potentieel rendement, op de toch al dure januari-opleg, lijkt nu helemaal verkeken. De maand mei mag dan nog ver weg zijn, op voorhand is er onder vleesvarkenshouders weinig vertrouwen in de varkensprijs die maand.

Het ziet ernaar uit dat de Duitse biggenprijs deze week naar beneden toe wordt bijgesteld, gezien de trendmelding een verlaging van €2,50 per big aanwijst, zit er een serieuze verlaging in de pen. In Denemarken is van verlaging geen sprake. Daar blijft de notering strak staan op €49 per big (30 kilo).

Liever lege stallen dan te dure biggen

Druk in Nederland
Net als in Duitsland klagen ook Nederlandse vleesvarkenshouders met steen en been over de situatie die is ontstaan. Tot vorige week was het biggenaanbod in Nederland aan de krappe kant. Nu de varkensprijs onverwacht fors heeft ingeleverd, wordt gedreigd om voorlopig minder biggen op te leggen. Onder het motto: liever lege stallen dan eigenhandig geld bijleggen. Dit maakt dat de biggenmarkt in Nederland plots onder druk is komen te staan.

Van aanbodsdruk is overigens niet direct sprake, maar de notering zwicht wel onder de bedrukte stemming. De DCA BPP maakt daarom een correctie op de verhoging van vorige week en daalt met €0,50 tot €38 per big. Het is afwachten hoe de biggenmarkt zich gaat ontwikkelen in de komende weken. Veel zal afhangen van de beweging die de varkensprijs gaat maken.  

De export naar Spanje blijft overigens prima doorlopen, laten exporteurs weten. Dit is ook in lijn met de Spaanse varkensprijs die afgelopen week opnieuw met een euro steeg tot €39,50 per big. De goedlopende Spaanse export weegt echter niet op tegen de Duitse afwachtendheid. 

Vion mee omlaag
In navolging op grote Duitse slachterijen verlaagt ook Vion de varkensprijs met €0,07 per kilo. Daarmee komt de notering uit op €1,30, het laagste niveau in krap 2 jaar tijd. Dit wordt waarschijnlijk ook het niveau waar de Duitse varkensprijs woensdag 17 januari naartoe gaat. Vion wijt de verlaging aan een ruim varkensaanbod en een tegenvallende vleesmarkt.

Het zijn vooral de hammen en de baconmarkt die onder druk staan. Ook de sterker wordende euro speelt de vleesafzet parten. Volgens Vion moet er in de komende weken gezocht worden naar een nieuwe prijsbalans. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden