Inside: Varkensmarkt

Het barst van de varkens in Noordwest-Europa

18 Januari 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

In de eerste weken van januari stromen de slachthaken gemakkelijk vol. Zowel in Nederland, Duitsland als Frankrijk wordt er fors meer geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland zijn vorige week 319.000 varkens geslacht, die gemiddeld 98,30 kilo wogen. Dit is een gewichtstoename van 0,30 kilo ten opzichte van de eerste week van januari. Nimmer wogen de varkens zo zwaar.

Daarnaast valt het slachtcijfer ruim 9% ruimer uit dan in dezelfde week vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is het een plus van 5,76%. Een kanttekening op de vele slachtingen is dat week 1 een gebroken slachtweek was; in 2017 was dat niet het geval.

7

procent

meer slachtingen in Duitsland 

Naarmate januari vordert, neemt het slachtcijfer doorgaans af. Ook dit jaar is de verwachting dat het overaanbod afvloeit naarmate januari vordert.

Frankrijk en Duitsland
In de week dat Duitse slachterijen een 'hausepreise' afkondigden, hingen er 1.005.644 varkens aan de haken. Dit is 7% meer dan in dezelfde week vorig jaar. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde is de procentuele afwijking echter gering.

Daar waar de gewichten in Nederland oplopen, pakt het gemiddelde gewicht (98,69 kilo) in Duitsland een fractie lager uit. In Frankrijk werden 397.686 varkens geslacht, zo’n 10% meer dan die week vorig jaar.

Kater op vleesmarkt
Slachterij Danish Crown spreekt van een 'kater' op de vleesmarkt in Noordwest-Europa, gezien de dalende prijzen. De prijs van vrijwel alle onderdelen staat onder druk, vooral de afzet van de hammen en het voorstuk is volgens het vleesbedrijf slecht. Qua volume lopen de verkopen naar Japan en China stabiel door. Dit kan gezien worden als een aanknopingspunt voor stabiliserende varkensprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden