Inside: Varkensmarkt

Vleesmarkt zwicht niet meer voor ruim aanbod

26 Januari 2018 - Wouter Baan

De rust op de varkensmarkt lijkt langzaam maar zeker terug te keren. Desondanks zitten veel handelaren met veel varkens opgescheept. Wat doet dit met de DCA Beursprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Duitse varkensmarkt is de aanbodsdruk deze week omgeslagen in een vraagmarkt. Wellicht is die benaming wat overdreven, maar in Duitsland wordt wel gesproken over een verbeterde stemming. De Duitse slachterijen vragen weer om varkens.

Dit is ook af te lezen aan de Internetbeurs. Die pluste vrijdag 26 januari voor de tweede keer op rij. Verdeeld over 2 handelsdagen (dinsdag en vrijdag) klom de notering met €0,02 tot €1,36 per kilo. Op beide veilingdagen werd het merendeel van de aangeboden varkens verhandeld.

Veel handelaren zijn nog altijd niet bij 

Nederlandse markt
Deze situatie is in Nederland niet te bespeuren. Het gros van de varkenshandel krijgt het omvangrijke aanbod niet geplaatst bij de slachters. Termen als: "Het bulkt van de varkens" en "We zijn nog steeds niet bij" worden in de mond genomen. Weliswaar zijn er ook handelaren die claimen het overaanbod te hebben weggewerkt. Het verschil tussen de situatie in Nederland en Duitsland uit zich duidelijk in de slachtcijfers van beide landen.

Vleesmarkt op bodem gestuit
Na weken van prijsdalingen zijn de noteringen op de vleesmarkt op een bodem gestuit. Dit is ook in Denemarken het geval, laat Danish Crown weten. Hoewel de weg naar boven nog niet kan worden bewandeld, zijn er wel signalen dat die richting niet per se mijlenver weg is. Dit zorgt voor rust in de markt. Dat er problemen zijn met de afzet van varkensbeenderen in China, is vervelend, maar niet per se dramatisch. De economische gevolgen worden ruwweg geschat op enkele euro’s per karkas.

Beursprijs stabiel
De DCA Beursprijs 2.0 kan voor de tweede week op rij stabiliseren: op €1,22 per kilo voor de geslachte varkens en €0,96 per kilo voor de levende varkens. In 2017 bleef de DCA Beursprijs de gehele februarimaand stabiel. Dit jaar zou hierop een uitzondering kunnen vormen, doordat een verhoging van de varkensprijzen vlak onder het oppervlak lijkt te zitten. Althans dat zijn geluiden die optimisten laten horen. 

DCA Beursprijs 2.0 (wk 5) Prijs in euro per kilo  Prijsrange opgaven
Geslacht 1,22 (=) 1,22 - 1,24
Levend 0,96 (=) 0,96 - 0,97

In 2017 bleef de DCA Beursprijs de hele maand februari stabiel.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden