Inside: Varkensmarkt

Stevige bodem onder DCA BestPigletPrice

29 Januari 2018 - Wouter Baan

De Nederlandse biggenmarkt kenmerkt zich door 3 sentimenten: een goedlopende afzet in Nederland, toenemende concurrentie in Spanje en een afzwakkende tegenwind uit Duitsland. Wat doet dit met de DCA BestPigletPrice (BPP).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van biggen in Nederland loopt goed weg. Dat er in de afgelopen weken volop geslacht is, is goed merkbaar in de handel. Volgens handelaren leggen de vleesvarkenshouders in stevig tempo op. Er is daarom geen sprake van probleemkoppels. Desondanks verlaagde Vion de biggenprijs afgelopen week met €1 tot €37 per big. Dit is waarschijnlijk eerder een tegemoetkoming aan de dalende varkensprijs, dan een afspiegeling van de markt.

Duitsland legt weer op
Doordat de Duitse biggenprijs vorige week met €2,50 omlaag ging tot €39 per big, neemt de koopintersse bij onze oosterburen weer toe. De vleesvarkenshouders tonen zich bereid om biggen op te leggen. Het gereduceerde tarief, in combinatie met stabiliserende varkensprijzen, is daar de oorzaak van. Op korte termijn is de verwachting dat de Duitse biggenprijs op een gelijk prijsniveau blijft. Dit wijst de trendmelding ook aan.

Het is overigens niet zo dat de export van Nederlandse biggen naar Duitsland ineens weer van een leien dakje gaat. De Duitse afzet wordt nog altijd als 'zorgenkindje' aangestipt, maar toont wel voorzichtig progressie.

De Denen bieden biggen goekoper aan 

Deense concurrentie in Spanje
In Spanje is de biggenprijs afgelopen week gestabiliseerd op €40 per big. De Spaanse afzet is een positieve uitzondering op een (per saldo) trage biggenexport. Tegelijkertijd merken de Nederlandse handelaren vaker concurrentie vanuit Denemarken. Zo schijnen de Denen de biggen goedkoper aan te bieden. Dit is overigens in lijn met de Deense biggenprijs die vorige week met €3 omlaag ging tot €46,30 per big(30 kilo).

Deze verlaging wordt wellicht op korte termijn ongedaan gemaakt. De Deense analisten denken dat verhogingen in de komende weken op komst zijn. Zelfs de kleinste prikkel op de varkensmarkt zou hier aanleiding toe geven. Ook Nederlandse handelaren voorspellen dat een verhoging op de biggenmarkt niet ver weg is. Wanneer de afzet naar Duitsland aantrekt, droogt het aanbod in Nederland waarschijnlijk snel op. De gedachte is dat een prijsverhoging een logisch gevolg zal zijn.  

Vooralsnog blijft de DCA BPP staan op €38 per big. Het neerwaarts corrigeren van de BPP wordt over het algemeen niet als optie aangedragen. Dit zou oplopende toeslagen in de hand werken, wat in later stadium belemmerend werkt.

DCA BestPigletPrice (week 5) Prijsrange opgaven
€38 (=) €36 - €39

Vion onveranderd
De varkensprijs van Vion blijft staan op €1,30 per kilo. Volgens de slachterij geeft de situatie op de vleesmarkt geen aanleiding om de varkensprijs opwaarts, dan wel neerwaarts, te laten muteren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden