Inside: Varkensmarkt

Duitse varkensprijs doet forse stap omhoog

7 Februari 2018 - Herma van den Pol

Voor het eerst in bijna 11 maanden tijd schrijft de Duitse varkensprijs een opmerkelijke stijging op. Hoewel marktkenners aangaven een prijsstijging te verwachten, komt deze plus toch nog onverwacht. Iets wat mede onderschreven wordt door de bescheiden prijsstijging van bijvoorbeeld Compaxo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs begint bijna 2 weken eerder (vergeleken met het voorgaande jaar) weer aan te trekken. De achtergronden zijn echter compleet anders. Zo blijkt deze stijging mede ingegeven door de angst voor Afrikaanse varkenspest. Het deed de koelhuizen besluiten om de voorraden laag te houden.

0,07

euro

stijgt de prijs op Nord/West-notering

Duitsers verrassen
Nu blijkt dat de Afrikaanse varkenspest niet de verwachtte problemen gaat geven die voorzien waren en de vraag wel degelijk aantrekt, kunnen slachterijen niet anders dan verhogen. De grootste, positieve verrassing komt daarbij uit Duitse hoek. Zo noteert de Nord/West-notering een plus van €0,07 per kilo. Een stijging die bijna 11 maanden geleden voor het laatst werd opgeschreven. Het zet de prijs op €1,40.

De stijging is veel groter dan de Internetbeurs deed vermoeden. Hoewel deze ten opzichte van vrijdag met €0,02 toenam tot €1,44 per kilo, en alle aangeboden partijen verkocht werden, was het nog geen reden om een plus van €0,07 te verwachten. Hoe onverwacht de plus komt blijkt onder meer uit de verhoging bij Compaxo. Daar komt de prijs niet verder dan €1,18 per kilo, omdat de plus bleef hangen op €0,02 per kilo. Eenzelfde stijging noteert Vion, welke voor week 6 een prijs opschreef van €1,32 per kilo.

De grootste stijging in Nederland was weggelegd voor Van Rooi. Deze slachter komt als laatste met de prijs uit, waardoor ze goed kunnen inspelen op onverwachte wendingen. In dit geval kregen zij de kans om met €0,04 per kilo te verhogen tot €1,27 per kilo. Het geeft zicht op verdere verhogingen bij andere slachters in de komende week.

Uitgangspunt verbetert
Door de prijsstijging kent de varkensmarkt weer een beter uitgangspunt. Dat was nodig, want sinds het bereiken van een niveau van €1,81 per kilo in week 27 van 2017 heeft de prijs alleen maar ingeleverd. Met het zicht op Pasen en een aanbod van steeds lichtere varkens ziet het er allemaal weer beter uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden