Inside: Varkensmarkt

Varkensbedrijf ligt goed in de markt

23 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

Nederlandse varkensbedrijven die te koop staan, liggen goed in de markt. Dat laten diverse makelaars weten. Daarentegen worden de bedrijven niet zomaar van de hand gedaan; helemaal niet nu de banken minder in de nek hijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het afgelopen jaar stonden 87 varkenshouderijen te koop, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Diverse makelaars laten weten dat er in 2017 weer meer varkensbedrijven te koop stonden, in vergelijking tot 2016 (79 bedrijven). Echter, in 2017 zijn er wel minder bedrijven verkocht (18 bedrijven), vergeleken met 2016 (29 bedrijven).

Weinig onder dwang van de bank

"Er staan momenteel veel bedrijven te koop, maar niet onder dwang van de bank. Er is dus geen tijdsdruk, waardoor bedrijven op dit moment niet weggegeven worden", zo laat Maarten van der Vleuten, makelaar bij Van den Berk & Kerkhof, weten.

Ook Ard Klijsen, agrarisch makelaar bij Klijsen makelaars & taxateurs, merkt ook op dat er veel varkenshouderijen te koop staan. "Dat er echter minder verkocht is, heeft te maken met de fluctuerende varkensprijzen. Die zorgen ervoor dat er een afwachtende houding is onder de kopers. Al zijn er ook andere type kopers, bijvoorbeeld uit andere sectoren of particuliere investeerders."

Vooral grote bedrijven in trek
Wat opvalt in de cijfers van de NVM, is dat het gemiddelde aantal hectares van de verkochte bedrijven (3,4 hectare) hoger ligt dan in de voorgaande jaren (in 2016 was dat 2,4 hectare). "Met name de grote, nieuwe bedrijven worden goed verkocht. De kleine varkensbedrijven hebben het wat lastiger. Wanneer kleine bedrijven verkocht worden, is dat vaak om het bedrijf af te breken en opnieuw op te bouwen. Dit omdat er lastig locaties te vinden zijn voor nieuwbouw", zo zegt Henk Hissink, makelaar bij Renken Makelaardij.

De groeiende varkenshouders zijn over het algemeen de belangrijkste kopers. "Zij kopen bestaande bedrijven op, wat ervoor zorgt dat de varkensbedrijven die te koop staan goed doorverkocht worden aan collega-varkenshouders", aldus Van der Vleuten.

Beleid provincie Brabant
Volgens Van der Vleuten is vooral in de provincie Noord-Brabant de invloed vanuit het transitiebeleid duidelijk zichtbaar. De veehouders hebben daar te maken met een beleid van de Provinciale Staten om de stikstofuitstoot bij bestaande stallen versneld aan te pakken (aanpassing moet voor 2022).

De Producenten Organisatie Varkenshouderij vreest dat honderden boeren de benodigde investering voor de luchtwassers niet kunnen opbrengen. De organisatie is bang dat daardoor vele varkenshouderijen failliet gaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden