Inside: Varkensmarkt

Wat extreme kou doet met het varkensaanbod

23 Februari 2018 - Wouter Baan

De opleving op de varkensmarkt is door niets en niemand te stoppen. Ondanks dat slachterijen te kennen geven dat de varkensprijzen wel erg snel stijgen, kunnen zij weinig anders dan het tempo opvolgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland is sprake van een heuse concurrentiestrijd tussen de verschillende slachterijen. Dat het woord ‘Hauspreise’ momenteel achterwege blijft, komt door het aanhoudende krappe varkensaanbod. Een stijgende markt werd andere jaren weleens geboycot door de grote Duitse slachterijen. Medio februari zijn er echter simpelweg te weinig varkens om druk op de markt uit te oefenen. Ook Tönnies gaat gedwee mee in de verhogingen.

Niet interessant om varkens komende week af te leveren

Vrieskou in Europa
De Siberische vrieskou die Europa komende week in zijn greep gaat houden, maakt het Europese varkensaanbod waarschijnlijk nog krapper. De afleveringsbereidheid van vleesvarkenshouders wordt er namelijk niet groter op bij temperaturen onder 0 graden Celsius. Zij houden de staldeuren liever gesloten. Zeker nu de markt stijgende is en er geen sprake is van biggendruk.

Een nieuwe verhoging van de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) zit komende woensdag waarschijnlijk in de pen. Doordat de Internetbeurs vrijdag 23 februari opnieuw met €0,03 pluste tot €1,58 is de afstand (tussen beide noteringen) opgerekt tot €0,08. Dit valt buiten de maximale bandbreedte van €0,05 á €0,06. Wanneer de Internetbeurs komende dinsdag opnieuw plust, is een volgende verhoging onontkoombaar.

Krimp in slachtingen
In Duitsland zijn vorige week 935.886 varkens geslacht, tegenover 984.511 in 2017 (-5%). Daarmee zet de achterblijvende trend in slachtcijfers zich voort. In diezelfde week hingen in Nederland 310.000 varkens aan de haken; een plus van 4,3% tegenover dezelfde week vorig jaar. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)In tegenstelling tot Duitsland pakt het slachtcijfer in Nederland hoger uit

Met een gemiddeld slachtgewicht van 98 kilo, blijven de gewichten in Nederland van week tot week op een vrij constant niveau. Het correspondeert met geluiden over het Nederlandse varkensaanbod; dat stabiel is en niet zozeer krap. 

Vijfde verhoging op rij
Ondanks dat in Nederland (qua varkensaanbod) er geen tekorten zijn, profiteert de DCA Beursprijs 2.0 wederom van de goede stemming in Duitsland. Het levert voor de geslachte varkens een plus op van €0,04 tot €1,42 per kilo. De notering voor levende varkens zet een plus weg van €0,03 tot €1,13 per kilo. 

DCA Beursprijs 2.0 (week 9) Prijsrange opgaven Aantal opgaven Gemiddelde van de opgaven
Geslacht €1,42 (+0,04) per kilo €1,40 - €1,44 15 €1,42
Levend €1,13 (+0,03) per kilo €1,12 - €1,14 9 €1,13
Toelichting op de notering:  Hoewel het aantal varkens in Nederland fors is te noemen worden ze op dit moment goed opgenomen. Op de Duitse varkensmarkt wordt strijd geleverd om de varkens. De vleesprijzen lijken het tempo van de varkensprijsmutaties bij te kunnen benen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden