Inside: Varkensmarkt

EU-varkensprijs stabiliseert, maar voor hoelang?

28 Maart 2018 - Wouter Baan

Na een paar weken van prijsdalingen hebben de meeste Europese varkensprijzen weer grond onder de voeten. De vraag is wel of de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) de druk, die de grote slachterijen uitoefenen, kan pareren. Door een gebroken slachtweek hebben zij vrij spel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de ISN-prijsvergelijking stabiliseert de Spaanse varkensprijs op €1,538 per kilo. De druk op de Europese varkensmarkt komt deze dagen niet uit Spanje, gezien de varkensprijs daar de laatste weken niet is gedaald. Dit doordat het aanbod krapper is dan de vraag. Na 2 prijscorrecties op rij stabiliseert de varkensprijs in Duitsland op €1,396 per kilo, terwijl de Nederlandse varkensprijs blijft staan op €1,331 per kilo.

In Denemarken daalt de varkensprijs wel; met €0,04 tot €1,342 per kilo. De Franse varkensprijs noteert een daling van €0,02 tot €1,411 per kilo. Een kanttekening is wel dat de noteringen in deze landen de weken daarvoor wel stabiel bleven.

Slachterijen blijven stemming maken

Stemmingmakerij
In Duitsland hebben zowel Tönnies als Westfleisch te kennen gegeven de notering deze week met €0,05 terug te zetten naar €1,40 per kilo. De vraag is of de Nord/West-commissie hierin meegaat, of dat zij een hauspreise gaat noteren.

De situatie op de Duitse markt is dat het aanbod niet per se groot te noemen is, want in de afgelopen weken hebben varkenshouders flink vooruit geleverd. Tegelijkertijd is de vraag van slachterijen heel mat; in combinatie met de uitval van een slachtdag (Tweede Paasdag) is de bodem onder de Duitse varkensprijs broos te noemen.

Internetbeurs levert in
Aangezien er dit jaar al 2 keer eerder sprake was van een 'hauspreise' is deze stemmingmakerij te serieus om te negeren. De Internetbeurs bood dinsdag 27 maart dan ook weinig aanknopingspunten. De notering daalde met €0,01 tot €1,48 per kilo, waarbij slechts 2 van de 12 partijen werden afgenomen.De meeste EU-varkensprijzen zijn op een bodem gestuit in week 13. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden