Inside: Varkensmarkt

Vraag naar biggen loopt nog niet terug

3 April 2018 - Wouter Baan

De kaarten die de varkensmarkt na Pasen in handen heeft, zijn beter dan gedacht. Zo verrast de Internetbeurs met een verhoging, terwijl het aanbod niet onoverkomelijk groot is. De biggenmarkt is momenteel sterk afhankelijk van de richting die de varkensprijs kiest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Europese biggenmarkt zijn vraag en aanbod vrijwel volledig in balans. De Duitse vleesvarkenshouders leggen goed op, waardoor het aanbod gemakkelijk wegloopt. De Duitse biggenprijs (de Nord/West-notering) blijft over de afgelopen week staan op €48 per big. Voor deze week is de trendmelding onveranderd tot plus €1.

Dit is opvallend, omdat de trendmelding in de voorgaande weken geen aanleiding gaf om een verhoging te verwachten. Of de trendmelding tot uiting komt in de notering, is overigens nog geen zekerheid. 

Verdere stijging?
De Duitse trendmelding is dan ook niet direct een aanleiding voor verder stijgende biggenprijzen in Nederland. Bijna iedereen is van mening dat de biggennoteringen aan het plafond zitten. Hoelang de biggenmarkt nu stabiel blijft, is afhankelijk van de richting die de varkensprijs kiest.

Zeker nu de steun uit Spanje begint af te brokkelen, omdat de export daarnaartoe wat stroever wordt. Per saldo loopt de biggenafzet goed door, waardoor de DCA BestPigletPrice blijft staan op €49,50 per big. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De Spaanse vraag naar biggen steeg explosief in Q1, momenteel loopt de afzet iets terug.

Internbeurs geeft impuls af
De kans op lagere varkensprijzen is dinsdag 3 april aanzienlijk verkleind door de beweging die de Internetbeurs maakte. De trendsettende notering pluste redelijk onverwacht met €0,03 tot €1,51 per kilo. Hiermee is de afstand tot de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) opgerekt tot de maximale bandbreedte van €0,06 per kilo. Dat 11 van de 12 partijen aftrek vonden, is een signaal dat het aanbod gemakkelijk wegloopt. 

In Nederland is het varkensaanbod opgehoopt door de uitval van 1 slachtdag. Op een enkele uitzondering na, moeten veel handelaren schuiven met het aanbod. Toch is het idee dat het aanbod, in 1 volledige slachtweek, niet overmatig ruim was geweest. Of die gedachte klopt, zal in de komende weken openbaar worden.

Veel meer tijd is er niet, want over 3 weken valt er opnieuw een slachtdag uit (Koningsdag). In de tussentijd moet duidelijk worden waar de varkensprijs staat. Ook moet duidelijk worden in hoeverre Europese exporteur profiteren van de Chinese heffing op varkensvlees uit de Verenigde Staten (VS). 

DCA BestPigletPrice (wk 14) | Prijsrange opgaven | Aantal opgaven |  Gemiddelde van de opgaven
€49,50 (onv.) €48,00 - €50,00 19 €49,32
Toelichting DCA-Markten: De stemming op de biggenmarkt is nog steeds positief, ondanks dat de kartrekker van de laatste weken, Spanje terugbiedt. Dit heeft te maken met een optimistisch wordende stemming op de vleesvarkensmarkt. Er zit trek op de vraag naar biggen voor Duitsland, die voor deze week zelfs een stijging van de biggenprijs in de verwachting hebben. De afzet van biggen in Nederland is goed in balans, waardoor de notering onveranderd blijft.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden