Inside: Varkensmarkt

Ook Duitse slachters hanteren 'hauspreise'

5 April 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Hoewel er rondom Pasen gebroken slachtweken zijn, wordt het Duitse varkensaanbod niet als overmatig ruim beschouwd. Toch hanteren de grote Duitse slachterijen vanaf vandaag, donderdag 5 april, een zogeheten 'hauspreise'. Waarom is dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) bleef woensdag 4 april voor de derde week op rij stabiel op €1,45 per kilo. Deze beweging wordt niet gevolgd door de grote Duitse slachterijen. Marktleider Tönnies laat weten dat zij al wekenlang aangeven dat de Duitse varkensprijs omlaag moet.

Gezien de Nord/West-commissie de prijs telkens laat staan, hebben zij nu het heft in eigen hand genomen door de notering met €0,03 te verlagen tot €1,42 per kilo. In navolging van Tönnies hanteert ook Vion Duitsland een 'hauspreise' van €1,42 per kilo. De verlagingen zijn vooral een gevolg van een tegenvallende vleesafzet. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Voor de derde keer in 2018 noteert Tönnies een 'hauspreise'.

Ook slachterij Westfleisch erkent de druk, maar laat de notering wel staan op €1,43 per kilo. Ondanks de aanhoudende druk, komen de verlagingen toch enigszins onverwacht. Dit omdat aan het begin van de week juist het idee leefde dat de varkensmarkt een bodem had gevonden; daar gaf ook de Internetbeurs blijk van. Zowel Nederlandse (Vion en Compaxo) als Duitse slachterijen hebben echter anders besloten.

Gebroken weken
Rondom het paasweekend hebben de Duitse slachterijen het slachttempo flink verlaagd. Met 849.056 slachtingen noteert het slachtcijfer (week 13) ruim 17% lager dan de week daarvoor. Ook deze week zullen de slachthaken niet volstromen, vanwege tweede paasdag. Hierdoor valt het varkensaanbod tijdelijk ruimer uit, wat slachterijen in de gelegenheid stelt om aan de prijs te sleutelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden